Sistemul medical, suprasolicitat
Bucureștiul a rămas fără locuri la terapie intensivă pentru pacienţii COVID. Autoritățile anunță suplimentarea paturilor.
Daniela Budu, 20.11.2020, 12:09
Sistemul medical din România este, de luni bune, suprasolicitat, în efortul de a-i ajuta pe cei care se îmbolnăvesc de Covid-19. Și nu este vorba doar de numărul mare de cazuri cu care se confruntă, ci și de o serie de alte probleme sistemice adunate de-a lungul ultimelor decenii. În ceea ce privește, însă, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus, pentru că în Capitală nu mai sunt locuri la terapie intensivă, mai mulți pacienți aflaţi în stare gravă au fost transportaţi cu o aeronavă militară din Bucureşti la spitale din Moldova.
Bucureștiul se află de săptămâni bune pe primul loc în ceea ce privește numărul infectărilor cu noul coronavirus, iar sistemul medical a ajuns în punctul de care se temeau atât autoritățile, cât și medicii. Premierul Ludovic Orban a anunțat că, săptămâna viitoare, capacitatea de tratare a pacienţilor COVID va creşte în Bucureşti cu încă 47 de paturi, 30 dintre acestea la un spital privat și restul la spitale publice din Capitală.
Problema locurilor la terapie intensiva nu este doar in București. În plus, mai există și lipsa personalului medical. Spre exemplu, în judeţul Mehedinţi, unde în ultimele zile au fost recorduri de infectări, medicii spun că sunt momente în care pacienţii în stare gravă sunt aduşi prin rotaţie la terapie intensivă, încercând să le asigure, astfel, oxigenul necesar. Medicii au făcut din nou apel la populație să respecte măsurile impuse, distanţarea socială și purtarea măştii.
O altă măsură luată de autorități pentru a ajuta populația și medicii este aprobarea de către executiv a Ordonanţei de Urgenţă privind telemedicina. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că era nevoie de modificarea cadrului legal astfel încât să se dea posibilitatea acordării asistenţei medicale la distanţă, în condiţiile unei crize sanitare fără precedent. Prin telemedicină se pot face consultaţii, se poate acorda asistență sau monitorizare. Potrivit autorităților, pacienţii vor avea în felul acesta acces mai rapid la actul medical, iar listele de aşteptare se vor scurta. De asemenea, telemedicina poate contribui la limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 prin limitarea deplasărilor şi a interacţiunilor directe – mai consideră autoritățile.
Mai mult, pandemia de Covid-19 are un efect devastator asupra bolnavilor cronici din România din cauza creșterii presiunii asupra unui sistem medical deja suprasolicitat, este concluzia raportului Impactul pandemiei Covid-19 asupra bolnavilor cronici la servicii medicale în România”. Numărul spitalizărilor la nivel național în prima jumătate de an a scăzut cu 48% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai afectați sunt bolnavii de HIV-SIDA și cei cu diabet. Scăderea este cauzată de îngreunarea accesului la servicii medicale pentru bolnavii cronici, pe fondul măsurilor luate în contextul pandemiei.