În așteptarea vaccinului anti-COVID
Un vaccin anti-COVID aprobat la nivelul UE va fi disponibil, cel mai probabil, în preajma sfârșitului de an. 30% dintre români spun că s-ar vaccina imediat.
Corina Cristea, 20.11.2020, 11:02
Întărirea coordonării statelor membre este prioritară, în contextul în care răspândirea virusului la nivelul UE este în continuare îngrijorătoare, a apreciat preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul reuniunii Consiliului European, desfășurată în format de videoconferinţă. Șeful statului român a vorbit despre necesitatea asigurării unei campanii de comunicare publică eficiente la nivelul Uniunii în ceea ce priveşte vaccinarea anti-COVID-19, pentru a evidenţia beneficiile acesteia.
La nivel naţional, strategia de vaccinare este în curs de finalizare, a precizat șeful statului, care a atras atenția asupra faptului că desfăşurarea unei asemenea campanii pe scară largă, într-o perioadă de timp scurtă, implică o cantitate foarte mare de consumabile medicale. De aceea, trebuie luate toate măsurile necesare pentru a evita orice deficienţă care ar putea apărea în lanţurile de aprovizionare.
Pe de altă parte, preşedintele României a vorbit despre importanța asigurării schimbului regulat de informaţii şi de bune practici privind strategiile şi abordările de testare, subliniind că recunoaşterea reciprocă a testelor ar facilita libera circulaţie în UE.
România va primi vaccinul anti-COVID în acelaşi timp cu celelalte state europene, în etape, imunizarea va fi gratuită şi nimeni nu va fi obligat să se vaccineze, a explicat la Radio România, medicul imunolog Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID la nivel naţional.
El a precizat că vaccinarea se va face după o perioadă de informare intensă a românilor asupra beneficiilor noilor seruri, scopul fiind acela ca un număr cât mai mare de persoane să accepte vaccinul: “În această etapă de vaccinare pentru stingerea pandemiei, vorbim de vaccinuri care sunt oferite gratuit, activitatea de vaccinare este voluntară. Dar ne-am dori cu toţii, după o informare corectă, ca această decizie: mă vaccinez sau nu mă vaccinez, să fie în baza unui nivel suficient de bun de informare corectă, din surse oficiale şi surse credibile.”
Prima etapă este alocată lucrătorilor din sistemul de sănătate, la care se adaugă infrastructura critică necesară funcţionării statului, şi în acelaşi timp, în funcţie de disponibilitatea vaccinurilor, categoriilor vulnerabile, persoanelor care pot să dezvolte forme severe. Doar 30% dintre români s-ar vaccina împotriva noului coronavirus imediat ce în România ar exista această posibilitate, relevă o cercetare realizată telefonic de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde.
Alte 36 de procente ar face acest lucru doar după ce ar aştepta o perioadă în care ar vedea că oamenii care s-au imunizat nu au păţit nimic, în timp ce un sfert dintre respondenţi au spus „categoric nu”. Dintre cei care spun că nu se vor vaccina, 36 de procente au studii subliceale, 40% au absolvit un liceu, iar restul au calificări superioare. În ceea ce priveşte existenţa virusului, un procent important, respectiv, 76% dintre românii intervievaţi cred că acesta este real, iar 12% îl consideră o invenţie.