România, în semicarantină
România a intrat într-un regim de semi-carantină după ce infectările cu noul coronavirus au atins cote îngrijorătoare.
Eugen Coroianu, 09.11.2020, 12:05
În România au intrat în vigoare noi restricții, după ce țara a depăşit pragul de 300.000 de cazuri de COVID-19 diagnosticate de la începutul pandemiei. Astfel, purtarea măştii de protecție a devenit obligatorie în toate spaţiile publice închise sau deschise, indiferent de rata de infectare în zona respectivă.
Toate şcolile au intrat în scenariul roșu, cu predare exclusiv online. Au rămas deschise, totuși, after school-urile şi creşele. Instituţiile publice şi private vor trebui să regândească modul de lucru al angajaţilor, cu obligația ca orice activitate ce poate fi desfăşurată prin telemuncă sau la domiciliu să se desfăşoare în acest fel.
Decalarea programului de muncă devine, de asemenea, obligatorie, mai ales acolo unde sunt peste 50 de salariați. Magazinele se închid cel mai târziu la ora 21:00. Vor mai funcţiona cu program normal doar unitățile care asigură livrarea la domiciliu, farmaciile şi benzinăriile. Circulaţia pe timp de noapte este limitată, pentru orice deplasare fiind necesare documente justificative.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat: Restricţionarea între orele 23:00 şi 5:00, cu excepţii în baza unor documente justificative, fie titlu de călătorie, fie legitimaţie de serviciu, fie adeverinţă de la angajator sau declaraţie pe proprie răspundere. Excepţiile includ deplasările în interes profesional, pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată, pentru procurare de medicamente, pentru îngrijire sau însoţire copil, persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi, persoane bolnave sau în cazul unui deces.
El a mai spus că autorităţile se aşteaptă ca numărul infectărilor să crească, dar că dacă noile măsuri vor fi aplicate corect, peste 30 de zile ar urma să avem o scădere. În caz contrar, ar putea fi aplicate și alte restricții. O măsură care a creat nemulțumiri este cea a închiderii piețelor agroalimentare şi a târgurilor în spații închise.
Câteva zeci de mici producători și comercianți au protestat la Brăila, după care primarulul localității, Marian Dragomir, a găsit o soluție:
Vom pune la dispoziţia lor tarabe în exteriorul pieţelor, căsuţe gratuit din partea Primăriei deoarece nu vom mai organzia Târgul de Crăciun. Vom asigura branşament electric pentru ei şi atunci o să asigurăm şi lumina la căsuţe şi energie electrică. Atâta timp cât scoatem tot ceea ce înseamnă tarabe, vitrine frigorifice de pe mijlocul pieţei şi asigurăm condiţiile în exterior, aceşția să rămână la fel ca şi mall-urile, în interiorul pieţei deschise, accesul să se facă coordonat în piaţă şi să-i ajutăm pe producători şi pe comercianţi.
Edilii altor orașe au anunțat că vor lua măsuri similare. Mai multe sute de oameni s-au adunat, duminică seara, la București în fața Guvernului și au protestat faţă de restricţiile impuse. Jandarmii au dat câteva amenzi și avertismente.