Covid19, vaccinuri şi voluntariat
România se străduieşte să ţină în frâu pandemia de coronavirus, până când va fi disponibil un vaccin sigur si eficient.
Eugen Coroianu, 04.11.2020, 12:05
Confruntate cu noi recorduri negative privind cazurile zilnice de infectare cu SarsCov2, autoritățile române caută soluții pentru încetinirea pandemiei, în așteptarea unui vaccin. După o ședința cu mai mulți specialiști din sănătate, președintele Klaus Iohannis a estimat că primele doze ar putea ajunge în România în primele luni ale lui 2021, prioritate la administrare urmând să aibă cei din sistemul medical şi persoanele aflate în grupele de risc
România este parte a acordurilor încheiate de către Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19 atunci când acestea vor fi disponibile, urmând ca ţării noastre să îi revină o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin. Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial şi a capacităţîi, totuşi, destul de reduse de producţie, vaccinul va ajunge în ţările europene în mod etapizat. Pentru România, ne aşteptăm că prima tranşă primită să ajungă, în cel mai favorabil scenariu, în primul trimestru al anului viitor. Vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme în primăvară.
El a mai spus că, în acest moment, nu există motive pentru reimpunerea stării de urgenţă, dar ce se va întâmpla pe viitor este greu de prevăzut. Șeful statului a explicat că restricţiile aflate în vigoare pentru limitarea transmiterii noului coronavirus dau rezultate, iar fără acestea sistemele sanitare şi din România şi din toată Europa ar fi fost cu mult depăşite.
Pe de altă parte, Iohannis a reafirmat că nu se ia în calcul amânarea alegerilor parlamentare programate pentru 6 decembrie, dând ca exemplu scrutinul prezidențial desfășurat în Statele Unite – țară mult mai greu lovită de pandemie decât România.
Între timp, în sprijinul sistemului medical și al autorităților vine și societatea civilă, prin implicarea pe baza de voluntariat. În București, de exemplu, 250 de studenţi, dintre care 150 medicinişti, vor fi prezenţi zilnic în două puncte de lucru coordonate de către Prefectura Capitalei, de unde vor derula telefonic anchete epidemiologice.
‘Ne bucurăm că un spirit civic autentic îi defineşte pe studenţii medicinişti să contribuie la o realitate mai bună în vremuri grele’, a subliniat rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Capitală. La rândul sau, premierul Ludovic Orban le-a mulțumit voluntarilor, spunând că aceștia fac un lucru extraordinar. Și studenţii din anii lI şi III ai Institutului Medico-Militar vor face voluntariat la call center-urile Direcţiei de Sănătate Publică, iar cei din anii IV, V şi VI vor lucra în spitalele militare din ţară, în facilităţile de tratare sau suport COVID. La Cluj, 100 de studenţi voluntari de la medicină fac și ei anchete epidemiologice. Marți, circa 100 de angajați din domeniul medical au protestat la București făţă de lipsa de reacţie a Guvernului la solicitările de sprijin financiar, uman şi logistic înaintate de sindicatul SANITAS.