Relaţiile româno-israeliene
România şi Israel au o relaţie specială, în care un rol important joacă nu doar trecutul, ci şi proiectele comune.
Ştefan Stoica, 04.11.2020, 11:20
Comunitatea evreilor originari din România, stabiliţi în Israel, este una dintre cele mai importante, datorită numărului şi contribuţiei aduse la înfiinţarea şi dezvoltarea statului. România şi Israel sunt legate printr-o relaţie privilegiată, reconfirmată, marţi, la Ierusalim, de premierii Ludovic Orban şi Benjamin Netanyahu. Această relaţie este reflectată de dialogul politic aprofundat, intensificarea cooperării economice şi cooperarea consolidată în domeniile apărării şi securităţii.
Cei doi au salutat lansarea, 1 octombrie, a grupului de lucru România- Israel în domeniul economic şi au încurajat iniţiativele concrete în arii de interes comun, precum agricultura şi managementul apei, sănătatea, înalta tehnologie şi inteligenţa artificială. Şefii celor două guverne au evocat posibilitatea producţiei comune a unui vaccin împotriva Covid – 19 şi au abordat perspectivele cooperării bilaterale în domeniul securităţii energetice.
Premierul Ludovic Orban: În toate discuţiile, am abordat problema consolidării relaţiilor dintre România şi Israel, problema adâncirii cooperării în foarte multe domenii de activitate, atât în domeniul apărării, cât şi în domeniul sănătăţii. Se ştie că Statul Israel are un sistem medical performant, că este extrem de avansat în foarte multe ramuri ale medicinei, şi o cooperare în domeniul sănătăţii, mai ales în contextul pandemiei, este foarte utilă. Am discutat şi de posibile proiecte concrete în acest domeniu. De asemenea, am discutat despre cooperarea în domeniul agriculturii şi mai ales în domeniul îmbunătăţirilor funciare.
Cu ocazia întrevederii a fost semnat Protocolul de modificare a Convenţiei bilaterale pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit. Acesta este menit să contribuie la promovarea investiţiilor străine directe şi la stimularea schimburilor comerciale.
Şeful guvernului de la Bucureşti a fost primit de preşedintele statului Israel, Reuven Rivlin, care a lăudat eforturile României în privinţa asumării trecutului, promovării memoriei Holocaustului şi combaterii antisemitismului şi a salutat proiectul construirii Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România.
Premierul român a avut convorbiri şi cu şeful diplomaţiei de la Ierusalim, Gabi Ashkenazi, în cadrul cărora şi-a exprimat încrederea că normalizarea relaţiilor Israelului cu Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Sudan va contribui la stabilitatea şi securitatea Orientului Mjlociu. În ce priveşte procesul de pace din zonă, prim-ministrul a reafirmat susţinerea Bucureştiului pentru o soluţie cuprinzătoare şi durabilă, cladită pe soluţia celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, singura opţiune viabilă care răspunde aspiraţiilor ambelor părţi. Ministrul israelian a apreciat poziţia echilibrată şi moderată a României în acest dosar.