Focare de COVID-19 în România
Centrele pentru copii sau vârstnici, unitățile sanitare și instituțiile publice se află în topul focarelor de COVID-19 din România
Daniela Budu, 27.10.2020, 10:35
Apar noi focare de coronavirus în România, în timp ce numărul cazurilor continuă să crească de la o zi la alta. Autoritățile anunță că există riscul real ca sistemul medical să nu mai facă față numărului de cazuri noi. Sunt sute de focare de Covid 19 în România, cele mai multe la centre pentru copii sau vârstnici. Focare sunt și în spitale, instituții publice, școli sau cluburi sportive.
Ca urmare a acestei situații, autoritățile au luat măsuri prin care speră să limiteze răspândirea virusului și să rezulte mai puține cazuri de infectare, inclusiv mai puține focare. Școlile, liceele şi grădiniţele din județele unde a fost depășit pragul de 3 infectări la mia de locuitori au fost închise și fac cursuri doar pe internet.
În scenariul roșu sunt mai toate marile oraşe ale ţării, inclusiv Capitala. Pe lângă cursuri exclusiv online pentru cel puţin 14 zile, scenariul roşu presupune şi purtarea obligatorie a măştii pe stradă, ca în orice alt spaţiu public din aer liber sau din interiorul unei clădiri, dar şi închiderea restaurantelor şi cafenelelor la interior. Nu pot funcţiona nici sălile de jocuri de noroc, cinematografele sau teatrele.
Să mai spunem că în spitalele din România se află sute de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 care sunt în stare gravă la Terapie Intensivă, zeci de oameni mor zilnic din cauza infectărilor și mii de cazuri sunt înregistrate în fiecare zi. Au trecut opt luni de la confirmarea primului caz de COVID-19 în România. În ultimele săptămâni, rata de infectare a crescut în toată țara, în timp ce aproape toate paturile destinate pacienților COVID sunt deja ocupate.
Bucureştiul rămâne pe primul loc în raportarea zilnică, cu cele mai multe infectări. Potrivit rapoartelor autorităților, multe îmbolnăviri sunt și în Timiş, Cluj şi Iaşi, unde sunt și cele mai numeroase focare. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile raportate la mia de locuitori se menţine la peste 3 în capitală, precum şi în judeţele Alba, Cluj și Harghita. Si orașe mari precum Sibiu, Timişoara, Arad au înregistrat numeroase focare de Covid-19.
În context european, România este printre cele 23 de state europene în care evoluţia pandemiei provoacă o gravă îngrijorare la nivelul Uniunii atât din cauza numărului zilnic de infectări din rândul populaţiei vârstnice în ultimele 14 zile, cât şi în privinţa ratei deceselor. Mai mult, România e pe locul al doilea în Europa ca mortalitate provocată de coronavirus.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Europa trebuie să accelereze implementarea măsurilor necesare, întrucât se află mult în urmă în lupta împotriva virusului. De asemenea, OMS avertizează că trebuie depuse eforturi mai mari pentru protejarea personalului medical. Organizația îndeamnă autorităţile medicale naţionale să ţină în frâu răspândirea COVID-19, chiar şi în locurile cu focare tot mai numeroase și afirmă că statele nu pot şi nu trebuie să renunţe la luptă.