Noi măsuri economice în pandemie
Guvernul de la București anunță noi măsuri economice sau continuarea celor deja luate în contextul pandemiei.
Daniela Budu, 22.10.2020, 11:30
La o conferință desfășurată la București, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat că pregătește mai multe măsuri economice care să ajute mediul de afaceri și economia României în perioada următoare. Oficialul a amintit că încă de la începutul crizei provocate de COVID 19, guvernul a adoptat un set de măsuri de stimulare financiară a celor care-şi plătesc taxele la timp, dar a şi suspendat penalităţile pentru cei care nu o fac, ultima amânare de acest fel urmând să se încheie la 25 octombrie.
Totodată, Guvernul a admis şi ca rambursările de TVA să se facă cu control ulterior. Acum, ministrul Cîţu anunţă că aceste termene vor fi prorogate, iar plata şomajului tehnic de către stat va fi, de asemenea, prelungită. „Suntem într-o perioadă dificilă, nimeni nu a mai trecut prin aşa ceva, nimeni nu are o soluţie sau nimeni nu ştie exact ce să facă şi, de aceea, trebuie dialog. Sunt primul care recunosc că măsurile pe care le-am luat nu au fost perfecte din primul moment, dar acest Guvern a venit imediat cu îmbunătăţiri cum a văzut că ceva nu funcţionează. Aceeaşi flexibilitate o vom arăta şi în perioada următoare”, a dat asigurări Florin Cîţu.
Cât privește creșterea pensiilor cu 40 la sută, propunere a PSD – în opoziție, dar majoritar în Parlamentul de la București, care a votat luna trecută această măsură – executivul spune că economia României nu poate susține această creștere. Mai mult, o scrisoare deschisă semnată de câțiva economiști, între care și de preşedintele Consiliului Fiscal – Daniel Dăianu, menționează că o creştere a punctului de pensie cu 40% în acest moment trebuie evitată. Lupta cu pandemia nu s-a terminat şi avem de gestionat o criza economică fără precedent, care afectează sever ramuri ale economiei şi distruge locuri de muncă. Marea provocare este cum să avem redresare, creştere economică cu consolidare fiscală/bugetară în anii ce vin” se spune în document.
Economiştii atrag atenţia că România va avea în 2020 un deficit bugetar în jur de 9% din PIB, care include creşterea cu 14% a punctului de pensie. Semnatarii documentului mai atrag atenţia că anul viitor, România va trebui să continue lupta cu pandemia şi să protejeze redresarea. Potrivit economiștilor, în 2021, deficitul bugetar ar putea fi adus la o valoare în jur de 7% din PIB, concomitent cu continuarea unor măsuri de combatere a crizei sanitare şi de sprijinire a economiei.
“Economia viitorului va fi diferită faţă de cea anterioară pandemiei şi trebuie să fim pregătiţi pentru schimbările ce deja se produc, accelerate fiind de criza sanitară, de noi tehnologii şi de politicile statelor în abordarea schimbărilor climatice, se mai spune în document.