Rectificarea bugetară în Parlament
Parlamentul de la București va dezbate săptămâna aceasta proiectul guvernului de rectificare bugetară.
Eugen Coroianu, 21.09.2020, 12:10
În Parlamentul de la Bucureșți urmează o săptămâna tensionată, dominată de dezbaterea proiectului de rectificare bugetară adoptat de Guvern. Documentul a fost modificat în comisiile de specialitate de majoritatea PSD, din opoziție, în sensul creşterii semnificative a cheltuielilor. Liberalii de la guvernare avertizează că vor sesiza Curtea Constituţională, dar până atunci spun că vor încerca, prin negocieri cu celelalte partide, să obțină sprijinul necesar blocării amendamentelor social-democraților. Aceștia din urmă domină în mod normal Parlamentul, dar o serie de aleși au plecat din partid, așa că votul este imprevizibil.
Cea mai importantă modificare se referă la abrogarea articolului care prevede creșterea pensiilor cu doar 14% de la 1 septembrie. Dacă forma adoptată în comisii ar trece şi de votul parlamentarilor, pensiile ar trebui majorate cu 40%, potrivit legislaţiei în vigoare. Comisiile au eliminat și amendamentul Guvernului prin care era amânată pentru anul viitor creşterea salariilor cadrelor didactice. Şi în acest caz, dacă plenul reunit da un vot favorabil, majorarea ar trebui să între în vigoare de la 1 septembrie. Altă modificare vizează plafonarea împrumuturilor României de la 44 la 40% până la finalul anului.
Premierul Ludovic Orban a avertizat că susţinerea bugetară a propunerilor PSD este imposibilă: „Ceea ce s-a întâmplat în Comisia de buget-finanţe reprezintă o crimă împotriva economiei româneşti şi riscă să conducă România spre incapacitate de plată, spre faliment. Ne vom bate în plenul camerelor reunite, astfel încât să retrimitem, spre Comisia de buget-finanţe, raportul. Sunt convins că, printr-o mobilizare exemplară a celorlalte formaţiuni politice, vom reuşi acest lucru.”
El a explicat că propunerile social-democraților ar provoca un surplus de cheltuieli de 6,3% din PIB, anul acesta plus anul viitor, care este de nesuportat. Vom folosi toate instrumentele constituţionale şi legale pe care le avem la dispoziţie, inclusiv o nouă rectificare, a subliniat șeful guvernului.
Și USR avertizează că PSD aruncă în haos bugetul României prin modificările aduse la rectificarea bugetară. Pe de altă parte, social-democrații, din opoziție, vor să adopte în regim de urgenţă un alt proiect legislativ privind acordarea unui stimulent financiar pentru cadrele didactice, motivat de deschiderea școlilor în condiții de pandemie. Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: “În acest moment profesorii sunt în linia întâi, la fel ca şi medicii. E vorba de un stimulent identic ca la medici, de 500 de euro. Proiectul de lege va fi preluat în ziua de marţi la Camera Deputaţilor şi va trece prin votul final, rămânând să fie trimis către promulgare.” Social-democraţii susțin că toate sumele pentru proiectele lor se pot regăsi în măsuri pe care guvernul le poate lua în viitor.