Eurodeputații cer restabilirea liberei circulații
Un Spaţiu Schengen deplin funcţional este necesar pentru a garanta libertatea de circulaţie și pentru redresarea economică a UE, consideră eurodeputații.
Corina Cristea, 22.06.2020, 10:56
Redeschiderea granițelor, chiar dacă pandemia încă nu s-a încheiat, este necesară, consideră eurodeputații, care, cu o largă majoritate, au adoptat, vineri, o rezoluție în care este exprimată clar această poziție. “O revenire rapidă și coordonată la o zonă Schengen pe deplin funcțională este de o importanță crucială pentru a garanta libertatea de circulație, una dintre principalele realizări ale integrării europene, precum și pentru a asigura redresarea economică a Uniunii după pandemie”, se arată în documentul european.
De asemenea, eurodeputaţii resping orice acțiune bilaterală necoordonată a statelor membre ale Uniunii și subliniază principiul nediscriminării în redeschiderea frontierelor. Se solicită, în același timp, organizarea de urgenţă a unei dezbateri privind un plan de redresare pentru spațiul Schengen, inclusiv măsuri pentru situaţii neprevăzute în cazul unui potenţial al doilea val al pandemiei.
Demersul vine în contextul în care ţările Uniunii au început să elimine controalele şi restricţiile de călătorie aferente introduse la frontierele interne pentru a se limita extinderea pandemiei de COVID-19. Deși este o veste bună faptul că se ridică din ce în ce mai multe restricții la frontierele interne, modul în care s-a făcut acest lucru lasă mult de dorit, cred eurodeputații. Ei spun că fără revenirea la un spațiu Schengen pe deplin funcțional lipsește o piatră de temelie esențială în drumul către redresare și reamintesc că încrederea reciprocă și solidaritatea sunt valori centrale ale Uniunii Europene.
Pentru București, Sofia și Zagreb rezoluția amintită are o miză cu atât mai mare cu cât în aceasta eurodeputații solicită Consiliului Uniunii Europene și statelor membre să ia măsurile necesare pentru a admite Bulgaria, România şi Croaţia în Spaţiul Schengen. Apelul eurodeputaților survine celui făcut în același sens de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European și se înscrie în linia declaraţiei comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care a propus recent ca cele trei țări să adere la Schengen, ca “măsură de actualizare şi consolidare a acestui spaţiu”.
Aspirante de mult timp la acest statut, România și Bulgaria ar fi trebuit să devină membre Schengen încă din martie 2011. Parlamentul European a dat undă verde în acest sens de mult timp, iar această poziție a fost reafimată de-a lungul vremii de mai multe ori până la cel mai înalt nivel, atât în ceea ce privește Comisia Europeană, cât și legislativul european. Admiterea efectivă a fost zădărnicită, însă, de țări precum Olanda, de exemplu, care a condiționat primirea României de Mecansimul de Cooperare și Verificare pe justiție, deși criteriile acquis-ului Schengen au fost bifate.
În ceea ce privește Croația, cel mai tânăr membru al Uniunii, aceasta a primit undă verde din partea Comisiei Europene în octombrie anul trecut pentru aderarea la spațiul Schengen. Decizia finală necesită un vot în unanimitate al tuturor statelor comunitare în cadrul Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne.