S-au redeschis terasele
1 iunie a adus un al doilea val de relaxări în România, chiar dacă pericolul reprezentat de noul coronavirus nu a trecut. Între acestea, una dintre cele mai așteptate de către cetățeni a fost redeschiderea teraselor. Cu condiții, însă...
Eugen Coroianu, 02.06.2020, 12:10
Terasele,
definite ca spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităţilor de
alimentaţie publică, s-au redeschis odată cu sosirea verii calendaristice,
măsură primită cu entuziasm de mulți români, în special tineri. Pentru a
preveni răspândirea coronavirusului, autoritățile au impus, însă, o serie de
condiții atât pentru patronii acestora, cât și pentru clienți. Astfel, la
intrare se va face un triaj observaţional, iar accesul consumatorilor cu
simptome vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis.
De asemenea,
operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice se vor asigura că la
intrare şi la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate,
necesare dezinfectării mâinilor. În acelaşi timp, se recomandă stabilirea de
circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienţi în interiorul terasei, în
aşa fel încât să se minimizeze contactele între aceștia. Se interzice
transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi a altor obiecte, de pe o masă
pe alta, acestea fiind dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă, iar
acolo unde este posibil se vor folosi meniuri de unică folosinţă. În plus,
servirea va fi efectuată de personal care va purta mască şi mănuşi, iar
mănuşile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.
Totodată, se interzice consumul de produse în picioare, pentru a micşora
circulaţia clienţilor în interiorul terasei, iar la mese sunt acceptate maximum
patru persoane, cu condiţia respectării unei distanţe de 1,5 metri între
ocupanţi. Fac excepţie membrii aceleiaşi familii care au acelaşi domiciliu.
Alte măsuri de prevenire a infectărilor includ: distanţa de minimum 2 metri
între ocupanţii meselor alăturate; ocuparea locurilor numai cu rezervare
anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să
se faciliteze anchetă epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire
între clienţii localului; existenţa unui registru de evidenţă a rezervărilor
clienţilor cu date concrete pe baza cărora să se poată face ancheta
epidemiologică; efectuarea dezinfecţiei meselor, după fiecare client sau grup
cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de Comisia
Naţională pentru Produse Biocide.
Peste două săptămâni situația epidemiologică
va fi reevaluată și, în funcție de rezultate, ar putea avea loc noi relaxări
ale restricțiilor, spun autoritățile de la București. Pandemia de coronavirus
produce în acest an industriei hoteliere din România pierderi estimante la
aproape un miliard de euro, afirmă Călin Ile, preşedintele Federaţiei din
domeniu. El a explicat că, în lunile martie, aprilie și mai, s-au pierdut circa
6 milioane de înnoptări, ceea ce echivalează cu circa 240 milioane de euro. El
doreşte ca, în perioada următoare, statul să vină, pe lângă măsurile dedicate
forţei de muncă şi infuziei de capital, şi cu măsuri de stimulare a circulaţiei
turistice, care să inspire încredere.
La rândul său, Dragoş Anastasiu,
preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, a precizat că este nevoie
de măsuri extraordinar de flexibile.
La rândul său, consultantul în turism
Traian Bădulescu spune că este momentul ca România să-şi facă şi o campanie de
imagine externă, pentru atragerea, pe viitor, a turiştilor străini. Putem arăta
că totul este în regulă în România şi că aşteptăm vizitatori din alte țări, a
subliniat specialistul.