CCR respinge creșterea amenzilor
Curtea Constituțională a României a decis că decretele prin care președintele Klaus Iohannis a declarat starea de urgență au fost ʹcu depășirea cadrului legalʹ. În plus, amenzile mărite în această perioadă sunt neconstituționale.
Roxana Vasile, 07.05.2020, 12:00
Una dintre măsurile coercitive far ale stării de urgență din România a fost înăsprirea drastică a amenzilor menite să îi descurajeze pe cei care ar zădărnici eforturile autorităților de a eradica noul coronavirus. Prin ordonanță guvernamentală de urgență, românii prinși în flagrant au fost obligați să scoată din buzunar sume uriașe raportat la puterea lor de cumpărare. La un salariu mediu în lei echivalat la aproximativ 700 de euro, amenda minimă a fost mărită la 400 de euro, iar cea maximă la peste 4 mii de euro.
Pe fondul inclusiv al unor formulări, unele, destul de vagi ale ordonanțelor militare emise pe perioada stării de urgență, a căror interpretare a fost lăsată la latitudinea polițiștilor, unii oameni au fost prinși în offside și amendați abuziv – de pildă, persoane vârstnice fără niciun fel de sprijin ori persoane din mediul rural, mai puțin informate sau școlite.
În acest context, Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului împotriva ordonanţei guvernamentale de urgenţă care instituie aceste sancţiuni uriașe pentru nerespectarea carantinei şi izolării. Cu alte cuvinte, amenzile foarte mari au fost declarate neconstituţionale. Judecătorii CCR argumentează că prevederile ordonanței sunt lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate, iar stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţie este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a poliţiştilor.
Premierul liberal Ludovic Orban a reacționat, apreciind că decizia Curții Constituționale este una politică: Prin această decizie, Guvernul, autorităţile se poate spune că aproape sunt împiedicate să apere sănătatea şi viaţa românilor. Prin această decizie se poate ajunge la situaţia în care autorităţile să nu mai poată să dea nicio amendă pentru încălcarea unor reguli care sunt stabilite în perioada stării de urgenţă.”
La rândul său, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, s-a apărat, afirmând că rolul amenzilor mari nu a fost de a aduce bani la buget, ci de a reduce riscul răspândirii pandemiei. De partea cealaltă a baricadei politice, Opoziția reprezentată de PSD, ALDE şi Pro România a elaborat un proiect de lege prin care să fie anulate, în mod automat, majoritatea amenzilor date în perioada stării de urgenţă, astfel încât activitatea tribunalelor să nu fie blocată cu sute de mii de procese de contestare.
Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Auzurilor Statului a transmis tuturor românilor care consideră că au fost amendaţi abuziv că, cel puțin deocamdată, pot contesta amenzile în instanţă până pe 30 mai. În total, sunt peste 300 de mii.