Personalul medical în linia întâi
Continuă pregătirea sistemului românesc de sănătate, în eventualitatea creșterii semnificative a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus.
Roxana Vasile, 30.03.2020, 11:27
În România, deocamdată, numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus este mult mai mic decât în țări vest-europene precum Italia, Spania, Franța, Germania, Elveția ori Olanda. Specialiștii de la București înclină să creadă, însă, că vârful la nivel național ar putea fi atins spre finele lui aprilie. Așa că, luând în calcul scenariul cel mai pesimist, autoritățile fac pregătiri, pentru ca sistemul de sănătate să poată face cât mai bine față provocării pe care o are înainte. Lupta este contracronometru.
Duminică seară, au fost anunţate o serie de măsuri ce vizează personalul aflat în prima linie. Astfel, personalul medical de specialitate, personalul mediu sanitar, auxiliar sanitar şi sanitar cu studii superioare nu poate refuza detaşarea sau delegarea pe perioada stării de urgenţă, ci trebuie să meargă oriunde este nevoie, chiar la spitalele publice cu deficit major de personal din alte judeţe – a anunţat şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
Tot el a precizat că spitalele nu mai pot refuza internarea pacienţilor pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea infecţiei cu noul coronavirus. În aceste condiţii, personalul medical este obligat să se protejeze în toate cazurile.
Raed Arafat: ʺRefuzul de internare al unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti cade sub incidenţa penală. Atragem atenţia managerilor şi şefilor de secţie, precum şi a medicilor care efectuează gărzi în spitale, că pacienţilor nu le poate fi refuzat tratamentul pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativi cu COVID-19.ʺ
Pe de altă parte, gradul de testare a populației va crește progresiv, potrivit profesorului doctor Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: ʺFaptul că noi reuşim, de la o săptămână la alta, să dublăm, practic, capacitatea de testare este un lucru foarte bun şi sper să ajungem în decurs de câteva săptămâni să putem să testăm până la 10.000 de persoane în fiecare zi.ʺ
Tot în planul pregătirii sistemul de sănătate în eventualitatea înrăutățirii situației, o aeronavă C-17 Globemaster III a NATO a adus la Bucureşti un al doilea transport de 100.000 de combinezoane de protecţie, achiziţionate de România din Coreea de Sud. În apropierea Bucureștiului, în perimetrul Institutului de Gerontologie şi Geriatrie Ana Aslan, sâmbătă a fost declarat operațional un spital de tip ROL 2, instalat de Armata Română. Spitalul va funcţiona ca o secţie externă a Spitalului Militar – universitar de urgenţă – din Capitală.
Și la Constanţa se lucrează la un Spital Modular de Izolare şi Tratament, care va funcţiona ca o extindere a Secţiei de boli infecţioase a Spitalului Militar din orașul la Marea Neagră. În fine, de duminică a început producţia internă a primelor măşti de protecţie, urmând ca în scurt timp să fie produse 150 de mii de bucăţi pe zi.