Moartea unui simbol anticomunist
Coronavirusul le-a răpit românilor unul dintre ultimele repere morale, scriitorul şi militantul anticomunist român Paul Goma
Bogdan Matei, 26.03.2020, 12:14
Scriitorul şi militantul anticomunist român Paul Goma a murit, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, unde fusese internat pentru infectarea cu noul coronavirus. După Regele Mihai, în 2017, şi profesoara Doina Cornea, în 2018, dispare încă unul dintre exponenţii exemplari ai rezistenţei anticomuniste româneşti. Paul Goma s-a născut în 1935, in Basarabia, intr-o familie de învăţători, care, cinci ani mai târziu, s-a refugiat în România micşorată, după anexarea teritoriilor răsăritene de către Uniunea Sovietică.
Pentru poziţia ostilă regimului comunist de la Bucureşti, satelit al Moscovei, Paul Goma a fost arestat in 1956 si condamnat la doi ani de închisoare, urmată de domiciliu obligatoriu până în 1963. În 1977, Securitatea, poliţia politică a regimului, l-a arestat, anchetat şi torturat din nou, pentru criticile la adresa dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. A fost, practic, expulzat in Franţa, iar comuniştii i-au retras cetăţenia română. La Paris, a fost ținta unei tentative de asasinat, cu colet-capcană, pusă la cale de Securitate.
Paul Goma e autorul a peste 30 de volume, de ficţiune, memorialistică şi istoriografie, multe incendiare prin curajul lor. Pamfletar neobosit, el nu s-a menajat nici pe sine de propriul sarcasm.
Paul Goma, într-unul dintre rarele sale interviuri, acordat Radio România: Eu am fost un purtat de valurile istoriei. Eu nu am fost un revoltat, ci doar unul care a suportat, ca basarabean, ca refugiat şi ca o persoană normală. Care, în momentul în care auzea sau i se spunea ceva care nu îi convenea sau i se părea că este neadevărat spunea: ba, nu e adevărat. Adică prostul clasei care se trezeşte vorbind.”
Paul Goma va rămâne întotdeauna un nume care a trezit speranţa şi a întărit rezistenţa în sufletele noastre – afirmă premierul liberal Ludovic Orban, într-un mesaj la moartea militantului anticomunist. Şi Familia Regală a României regretă plecarea definitivă a scriitorului, despre care afirmă că a fost una dintre figurile emblematice ale rezistenţei intelectuale împotriva dictaturii.