Coronavirus – măsuri pentru sprijinirea economiei
Aflată, de ani buni, în creştere, economia românească riscă să-şi gripeze motoarele în urma restrângerii graduale a activităţii, din cauza coronavirusului.
Bogdan Matei, 12.03.2020, 12:20
Miercuri, la Bucureşti a avut loc prima reuniune a unui grup de lucru interinstituţional, pentru evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României, generat de efectele COVID-19. Condusă de şeful statului, Klaus Iohannis, şedinţa i-a reunit pe guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, reprezentanţi ai Executivului şi ai mediului de afaceri.
Preşedintele le-a cerut să evalueze prudent şi responsabil implicaţiile economice şi sociale şi, totodată, să nu minimalizeze impactul economic al crizei generate de pandemie.
Klaus Iohannis: Măsurile trebuie să ţină cont de interesele angajaţilor, ale companiilor, ale bugetului şi toate acestea necesită diverse implicaţii şi scenarii.
În numele patronatului, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Florin Jianu, spune că trebuie ajutate firmele aflate în dificultate, din domenii precum turismul, transporturile şi construcţiile de maşini:
În aceste domenii care sunt afectate imediat putem să construim nişte scheme de ajutor de stat, care să ajute, practic, să sprijine plata salariilor. Ministrul de finanţe a discutat despre posibilitatea schimbării termenului de plată pentru contribuţii, amânarea cu o lună sau două luni de zile. Nu s-a luat vreo decizie asupra acestor propuneri. Au fost o colecţie de propuneri şi pe ceea ce înseamnă export, dar şi alte domenii diverse. Am spus că firmele, scăzându-le în acest moment comenzile şi contractele comerciale, au nevoie de capital de lucru. Capitalul de lucru se poate realiza prin nişte împrumuturi cu dobândă 0, cu garanţii de la stat, aşa încât statul, practic, pune un leu şi sistemul de multiplicare ajută mult mai multe firme.
Grupul de lucru va analiza măsurile propuse şi, săptămâna viitoare, va anunţa deciziile adoptate. Analiştii economici atrag atenţia că, dacă nu se iau măsuri rapide de sprijin, economia se poate resimţi dramatic. Profesorul universitar în ştiinţe economice, Mircea Coşea, pentru Radio România:
Ne putem aştepta la efecte foarte neplăcute, care vin tocmai din ceea ce se întâmplă în alte ţări sau pe alte continente: opriri de activitate la marile întreprinderi, situaţii bancare dificile, sunt lucruri care vor îngreuna situaţia asta, pe care noi, deocamdată, o vedem doar din punct de vedere, să zicem, sanitar. Trebuie să ne mai preocupe şi altceva. Ar putea să apară în foarte scurt şomaj, vor apare foarte multe credite neperformante, împrumuturi care nu pot fi rambursate.
În ajunul votului de învestitură pentru echipa sa executivă, premierul desemnat, care gestionează de câteva luni finanţele ţării, Florin Cîţu, a afirmat că România are resursele şi instrumentele fiscale necesare pentru a face faţă provocărilor pe care le reprezintă răspândirea coronavirusului.