Discuţii despre Spaţiul Schengen
România ar fi trebuit să adere la Spațiul Schengen în 2011, dar acest lucru a fost amânat, în mod repetat, din cauza opoziției unor țări membre, printre care Olanda, Austria şi Germania.
Daniela Budu, 17.02.2020, 12:15
Prim-ministrul în exerciţiu, Ludovic Orban, a subliniat, la Munchen, legitimitatea deplină a aspiraţiilor României de aderare la spaţiul Schengen, în condiţiile în care ţara îndeplineşte „de multă vreme” criteriile tehnice în acest sens. Oficialul român a participat, zilele trecute, la Conferinţa de Securitate de la Munchen unde a punctat faptul că refacerea funcţionalităţii depline a spaţiului Schengen extins este esenţială pentru asigurarea securităţii interne a Uniunii Europene. Orban a mai afirmat că Europa trebuie să îşi apere graniţele externe, dar să nu menţină graniţe interne, pledând totodată pentru o Europă deschisă spre extindere.
Într-un interviu pentru Radio România, Ludovic Orban şi-a exprimat convingerea că atitudinea statelor membre care se opun aderării României la spaţiul de liberă circulaţie se va schimba: Am prezentat argumentele puternice în favoarea practic a acceptării prezenţei României în Spaţiul Schengen. Noi îndeplinim toate condiţiile pentru a adera la Spaţiul Schengen şi sunt convins că atitudinea unor ţări se va schimba. Premierul a contrazis ideea că România nu ar fi pregătită să intre în spaţiul de liberă circulaţie din cauza corupţiei şi a spus că Bucureştiul şi-a propus încheierea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie prin reducerea corupţiei şi creşterea independenţei justiţiei. În acelaşi timp, premierul Ludovic Orban a mai spus că dacă se pune problema de condiţionare a fondurilor europene de situaţia statului de drept, aceasta trebuie să aibă prevederi foarte clare valabile pentru toate statele membre, astfel încât să nu apară penalităţi nedrepte.
Ludovic Orban: Fiind un domeniu care poate fi supus unor interpretări subiective, trebuie reglementat foarte clar, foarte precis, care este lista posibilelor încălcări ale prevederilor articolului doi din Tratatul Uniunii şi care sunt sancţiunile aferente fiecărei încălcări, astfel încât să nu existe posibilitatea de interpretare subiectivă. Cât priveşte aderarea la zona euro, Ludovic Orban a declarat: Sunt cinci condiţii obligatorii care trebuie îndeplinite. Obiectivul guvernului pe care îl conduc va fi să îndeplinim aceste condiţii şi să devenim parte a zonei euro. Integrarea deplină în UE se va produce în momentul în care România va fi parte din zona euro. Aderarea la zona euro se află de mult timp pe agenda Guvernelor de la București, însă orizontul aderării s-a îndepărat cu fiecare an trecut de la intrarea României în UE, în 2007. Dacă inițial data pe care și-o propunea România a fost 2012, în prezent, orizontul în care Bucureștiul va începlini criteriile pentru a intra în clubul celor din zona euro a ajuns la intervalul 2024-2026.