Măsuri pentru protejarea pădurilor
România are la dispoziţie 30 de zile pentru a pune capăt exploatărilor forestiere ilegale.
Roxana Vasile, 13.02.2020, 12:45
Tradus în 20 de limbi și difuzat în aproape 120 de ţări de pe tot mapamondul, documentarul „Sălbăticia Carpaţilor” („Wild Carpathia”), realizat de Travel Channel, îi invita, în anii trecuţi, pe parcusul a cinci episoade, pe toţi iubitorii de natură prin pădurile superbe, dar prea puțin cunoscute, ale Munților Carpați.
România deţine zeci de mii de hectare de pădure virgină şi cvasivirgină, habitat pentru animale sălbatice precum urşii, lupii şi râşii. Şi poate partea cea mai inedită a filmului „Sălbăticia Carpaţilor” o constituia interviul cu Prințul Charles al Marii Britanii, un iubitor declarat al acestei părţi de Românie neşlefuită de civilizaţie. Moştenitorul Coroanei britanice a lansat, în timp, nu o dată, apeluri la păstrarea intactă a pădurilor româneşti, precum şi la oprirea defrişărilor ilegale masive care au mutilat zone împădurite uriaşe. Atât că, dacă semnalul de alarmă a venit, de multe ori, de peste hotare, soluţia nu este decât la români! Or, unele zone par a fi, din păcate, lăsate de izbelişte de autorităţile de la Bucureşti. Este motivul pentru care Comisia Europeană i-a dat României 30 de zile la dispoziţie pentru a pune capăt exploatărilor forestiere ilegale, în caz contrar, putând să instituie sancţiuni suplimentare.
Într-o conferinţă de presă, ministrul demis liberal al Mediului, Costel Alexe, a amintit că Executivul european a transmis avertizări încă din 2016: „De atunci România era întrebată de ce nu face nimic ca pădurea să rămână pădure şi nu o comoară luată cu asalt de hoţi. Mai bine de trei ani au trecut de atunci, trei ani în care Comisia şi-a arătat răbdarea cu toţi cei care au condus acest sector şi această ţară. Comisia Europeană a aşteptat trei ani de zile ca tăierile ilegale în România să înceteze. Ştiţi ce cred eu? Că Europei şi Comisiei Europene i-a păsat mai mult de pădurile României decât guvernelor anterioare.”
Anul trecut, trei ONG-uri de mediu au depus plângere la Comisia Europeană faţă de distrugerea a zeci de mii de hectare de păduri seculare şi primare. ONG-urile susţin că autorităţile din România aprobă tăieri în ariile protejate Natura 2000 fără a analiza impactul asupra acestor zone.
Cătălina Rădulescu, avocat al ONG-ului Agent Green: „Nu sunt numai cazuri de încălcări izolate, ci întreaga legislaţie şi întreaga practică din România încalcă legislaţia comunitară. Pădurile sunt administrate prin amenajamente silvice adoptate pe o perioadă de 10 ani. Trebuie să fie adoptate numai după ce a fost realizată evaluare strategică de mediu şi o evaluare adecvată, care bineînţeles ar trebui să aibă ca obiect, în primul rând, biodiversitatea din ariile protejate şi ar trebui să fie aprobate prin ordin de ministru înainte de aplicarea lor.”
Unele zone protejate unde s-au făcut defrişări ilegale arată ca adevărate câmpuri de luptă la propriu. Potrivit Federaţiei sindicale forestiere Silva, şase pădurari au fost ucişi în ultimii ani, din care doi numai anul trecut, în timp ce 650 au fost bătuţi, atacaţi cu topoare şi cutiţe sau împuşcaţi atunci când îi surprindeau în acţiune pe tăietorii ilegali de lemn.