Măsuri împotriva gripei
Este epidemie de gripă în România, după ce numărul îmbolnăvirilor s-a dublat faţă de nivelul aşteptat, iar rata de confirmare a virusului gripal a fost de peste 60% la cazurile testate.
Daniela Budu, 10.02.2020, 12:12
În România s-a declarat epidemie de gripă în urma dublării, într-o singură săptămână, a cazurilor de îmbolnăviri. Specialiştii spun că trendul crescător al îmbolnăvirilor de gripă se va păstra şi în săptămânile viitoare, având în vedere că foarte mulţi oameni nu s-au vaccinat. Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a precizat pentru Radio România: Populaţia trebuie să ştie că în fiecare sezon de iarnă există gripă. Ea evoluează la intensităţi diferite în fiecare sezon. Ceea ce trebuie să facem ca să ne ferim de gripă, bineînţeles că vorbim aici de vaccinare şi încă mai este indicată – cei care s-au vaccinat mai din timp beneficiază de o protecţie în acest moment. Dar, nu în ultimul rând, toate măsurile obişnuite pe care le spunem în fiecare sezon şi anume, dacă suntem răciţi să evităm contactul cu ceilalţi ca să nu le transmitem boala, e bine să stăm acasă, să nu ducem copiii bolnavi la şcoală.
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a lansat recent un ghid de informare despre vaccinare, care cuprinde date legate atât de procesul de producţie a vaccinurilor, cât şi de recomandări şi contraindicaţii. Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, coordonatorul lucrării: Nu ne limităm la ideea de vaccinare numai în cazul copiilor sau în perioada vârstei copilăriei. Orice individ, că este un individ sănătos, adult sau prezintă o patologie cronică, poate să beneficieze, dacă este cazul şi este recomandat, de această măsură eficientă de prevenire a unor boli. Din nefericire, nu avem vaccinuri pentru toate bolile pe care ar trebui să le prevenim. Dar avem aceste 30 de tipuri de vaccinuri deja în utilizare populaţională, în mod specific, în funcţie de ce risc vrem să limităm. Sigur că ele trebuie recomandate, oricare ar fi vârsta, cu condiţia ca preparatul respectiv să nu aibă o contraindicaţie la starea pacientului.
Medicii recomandă vaccinarea, dar şi măsurile de prevenţie, cum ar fi purtarea măştilor de unică folosinţă, evitarea aglomeraţiei şi măsuri stricte de igienă, precum şi triajul epidemiologic în orice fel de colectivitate, mai ales în şcoli şi grădiniţe. Numeroase unităţi de învăţământ din Bucureşti şi din ţară au avut activitatea suspendată total sau parţial din cauza gripei sau pentru a se face dezinfecţie cu echipe specializate. Ministerul Educaţiei a transmis o notă către Inspectoratele Şcolare Judeţene şi către cel al Municipiului Bucureşti cu măsurile obligatorii pe care unităţile de învăţământ trebuie să le aplice pentru prevenirea îmbolnăvirilor în colectivităţile de preşcolari şi elevi în contextul epidemiei de gripă.