Comemorarea Holocaustului
Ca de fiecare dată în ultimele două decenii, România s-a raliat comunităţii internaţionale, ce comemorează victimele Holocaustului.
Bogdan Matei, 27.01.2020, 11:23
Acum trei sferturi de veac, spre sfârşitul celui de al doilea război mondial, ultimii deţinuţi din lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau, din sudul Poloniei ocupate, erau puşi în libertate. Consacrat drept cea mai sinistră fabrică a morţii, lagărul fusese special conceput, în 1940, pentru eliminarea inamicilor reali sau imaginari şi devenise locul emblematic de aplicare a aşa-numitei soluţii finale”, prin care regimul hitlerist voia să extermine evreii din Europa. Potrivit statisticilor, în nici cinci ani, peste un milion de oameni, majoritatea evrei, au fost ucişi la Auschwitz-Birkenau. În total, şase milioane de evrei au pierit în timpul celui de al doilea război mondial, victime ale Germaniei şi sateliţilor acesteia.
Câteva sute de mii erau originari din România. O parte au fost deportaţi în Transnistria de regimul pro-german de la Bucureşti al mareşalului Ion Antonescu. Alţii au fost trimişi direct în lagărele naziste de exterminare de către fasciştii unguri, ce ocupau o parte din Transilvania. Ceremonii religioase şi laice, simpozioane, gale de film, expoziţii au onorat, la Bucureşti şi în provincie, victimele Holocaustului din România.
Participant, luni, la ceremoniile de la Auschwitz, organizate sub patronajul preşedintelui polonez Andrzej Duda, premierul român Ludovic Orban subliniază că acestea sunt un exerciţiu necesar de aducere aminte, compasiune şi păstrare a unei conştiinţe treze”. Şeful Guvernului de la Bucureşti crede că astăzi, la 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, mapamondul poate fi considerat solidar în lupta împotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei şi intoleranţei.” Premierul mai spune că România, prin ea însăşi, dar şi ca stat-membru al Uniunii Europene, promovează toleranţa între oameni, nediscriminarea şi pacea, rămânând activă în procesul de păstrare şi întregire a memoriei Holocaustului.”
Veniţi din întreaga lume, peste 200 de supravieţuitori ai Holocaustului li s-au alăturat responsabililor politici pe locul fostei tabere naziste.
Săptămâna trecută, preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a numărat printre cei aproape 50 de şefi de stat şi de guvern care au participat, în Israel, la forumul internaţional dedicat comemorării victimelor Holocaustului. Preşedintele Iohannis a avut şi convorbiri bilaterale cu omologul său israelian, Reuven Rivlin, pe care l-a asigurat ca România va continua să susţină prezervarea memoriei Holocaustului, combaterea antisemitismului, prevenirea discriminării şi a oricărei forme de violenţă.
Participarea preşedintelui la acest eveniment se înscrie în seria demersurilor întreprinse de statul român pentru promovarea valorilor europene, a toleranţei şi a respectului faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale – a precizat Administraţia Prezidenţială de la Bucureşti.