Îngrijorări privind sistemul de pensii
Demografia deficitară şi migraţia continuă periclitează sistemul public de pensii din România.
Bogdan Matei, 30.12.2019, 12:35
Ceea ce demografii, sociologii şi analiştii economici afirmau de ani buni începe să fie acceptat şi de politicieni: sistemul de pensii din România se află în pericol, în condiţiile în care numărul persoanelor active este în scădere. A spus-o, răspicat, şi ministrul Muncii în noul Guvern liberal de la Bucureşti, Violeta Alexandru. Într-un inteviu acordat agenţiei Agerpres, ea a subliniat că populaţia trebuie încurajată să economisească bani pentru pensie prin sistemul administrat privat.
Ministerul Muncii ia în calcul creşterea contribuţiei la aşa-numitul Pilon II de pensii, despre care doamna Alexandru spune că este un sistem corect, ce reflectă contribuţia din cursul activităţii profesionale şi, graţie transparenţei, oferă mai multă siguranţă contribuabililor. Deşi îngrijorată de impactul bugetar al creşterii pensiilor cu 40%, începând din septembrie 2020, ministrul Muncii a dat asigurări că legea în vigoare, promovată de fosta guvernare social-democrată, va fi respectată şi aplicată de liberali.
Ea a reiterat şi propunerea privind interzicerea cumulării pensiei cu salariul în sistemul public. Vor exista, însă, şi anumite excepţii, precum profesorii, care sunt solicitaţi să revină după pensionare, din cauza lipsei de personal, mai ales în sate şi în oraşele mici. Violeta Alexandru a mai spus că Guvernul nu intenţionează, în acest moment, să prelungească vârsta de pensionare, deşi în Europa se manifestă tendinţa de creştere a perioadei de activitate.
Problema demografică e neliniştitoare şi pentru banca centrală. În cel mai recent Raport privind stabilitatea, BNR avertizează că rata ridicată a emigrației în rândul tinerilor, alături de fenomenul de îmbătrânire a populației, poate influența semnificativ evoluțiile economice viitoare. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, la jumătatea acestui an, numărul pensionarilor se apropia de 5,2 milioane. În 2060, vor fi circa 4.8 milioane de vârstnici, dar, dacă actuala tendinţă demografică se menţine, se va diminua dramatic numărul persoanelor active, capabile să alimenteze sistemul de pensii pentru viitorii seniori.
Şi Strategia naţională pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice avertizează că rolul sistemului de pensii de a furniza venituri va scădea, atât în ceea ce priveşte acoperirea populaţiei, cât şi nivelul pensiilor. Munca la vârste înaintate trebuie, deci, să fie încurajată, deoarece rezultatele pot fi pozitive, atât pentru cei în cauză, cât şi pentru creșterea economică a României.
În timp ce necesitatea unei vieți active mai lungi nu este încă universal acceptată de societatea românească, unele segmente ale populației au o atitudine pozitivă față de această idee, în special femeile, persoanele cu un grad mai ridicat de educație și persoanele care au dificultăți financiare – mai afirmă autorii Stategiei naţionale.