A început campania electorală pentru prezidenţiale
Românii se pregătesc de alegeri prezidenţiale. Campania electorală se desfăşoară în perioada 12 octombrie – 9 noiembrie.
Corina Cristea, 14.10.2019, 12:01
Alegerile prezidenţiale din România au intrat în linie dreaptă, odată cu debutul oficial al campaniei electorale, pe 12 octombrie. În cursa pentru un mandat de şef al statului, cu durată de 5 ani, sunt 14 candidaţi. Pe listă îi regăsim pe actualul preşedinte, Klaus Iohannis, susţinut de PNL – principala forţă de opoziţie, premierul în exerciţiu, social-democrata Viorica Dăncilă, reprezentantul Alianţei USR – PLUS, Dan Barna, fostul europarlamentar Mircea Diaconu, susţinut de partidul Pro România, al fostului premier Victor Ponta, şi de ALDE, condus de Călin Popescu Tăriceanu, cel care prin decizia sa de a ieşi din coaliţia de guvernare a deschis calea spre debarcarea prin moţiune de cenzură a executivului Dăncilă.
Profesorul, eseistul şi diplomatul Theodor Paleologu beneficiază de susţinerea PMP, în timp ce UDMR îl susţine pe liderul său, Kelemen Hunor. Reprezintă partide extraparlamentare candidaţii Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian-Constantin Popescu, John-Ion Banu, Ramona-Ioana Bruynseels şi Viorel Cataramă, iar Bogdan Stanoevici şi Alexandru Cumpănaşu sunt candidaţi independenţi. Între timp în diaspora, unde au fost înfiinţate până acum 714 de secţii de votare, a început votul prin corespondenţă.
Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, 41 de mii de persoane s-au înscris pentru a vota prin corespondenţă, iar multe dintre ele au făcut-o deja. Plicurile cu buletinele de vot trebuie să ajungă înapoi în ţară până pe 7 noiembrie, pentru primul tur, şi până la data de 21 noiembrie, pentru turul 2.
Ca noutate, în diaspora va funcţiona varianta listelor generate direct pe tabletă, iar numărul alegătorilor ar putea ajunge astfel până la 10 mii într-o singură secţie, potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică: Efortul a fost nu numai fizic şi logistic pentru a înfiinţa secţiile de votare, ci şi financiar. Da, democraţia este scumpă şi sigură, dar, la fel, s-au simplificat procedurile de votare la secţia de votare astfel încât să ne asigurăm că pot să voteze cu mult mai mulţi cetăţeni şi nu va mai fi o legendă 3.000 de cetăţenii au votat într-o singură zi”.”
Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 10 noiembrie, iar al doilea pe 24. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie, iar votul se poate prelungi până la miezul nopţii în cazul în care sunt persoane care nu au reuşit să-şi exprime opţiunea până la ora 21.