Pregătiri pentru votul în străinătate
15 septembrie este data-limită până la care românii din străinătate mai pot să anunţe ce modalitate de vot preferă la apropiatele alegeri prezidenţiale.
Roxana Vasile, 13.09.2019, 11:24
e apropie alegerile prezidenţiale, iar românii din străinătate mai au la dispoziţie doar puţine zile pentru a-şi anunţa intenţia privind modul de vot. Prelungită joi, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, data-limită este 15 septembrie. Alegătorii pot opta, prin completarea unui formular online la adresa votstrainatate.ro, fie pentru votul prin corespondenţă, fie pentru cel la o secţie organizată peste hotare. Cei care aleg votul prin corespondenţă trebuie să furnizeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere eliberat de autorităţile străine.
Pentru opţiunea vot în străinătate la o secţie de votare, alegătorii completează formularul online în care trebuie să înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. O secţie de votare în străinătate poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi. Ca urmare a acestor cereri, cetăţenii români vor fi radiaţi din listele electorale permanente din România şi înscrişi pe lista electorală permanentă din străinătate, respectiv pe cea pentru votul prin corespondenţă.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a dat asigurări că datele colectate de la cetăţenii români cu drept de vot în străinătate nu vor fi utilizate de autorităţile fiscale, aşa cum se tem unii, preferând, de aceea, să se prezinte direct la urne şi îngreunând, astfel, cu mult procesul de votare:
“De la alegerile europarlamentare avem informaţii cu cei care s-au prezentat la vot în străinătate, aproape 400.000 de cetăţeni. Nu le-am pus, nu le punem şi nu le vom pune la dispoziţia organelor competente, decât cu privire la desfăşurarea procesului electoral, diverse cercetări fie administrative, fie penale, dar nicidecum cu privire la autorităţile de nivel fiscal pentru impozitarea sau pentru accesarea acestora pentru a identifica cetăţenii unde se află sau unde au votat în străinătate.”
Primul tur al alegerilor prezidenţiale din România va avea loc pe 10 noiembrie, iar al doilea pe 24 noiembrie. Cetăţenii români din străinătate vor putea vota anticipat, pe parcursul a trei zile. Misiunile diplomatice pot propune, deja, Ministerului de Externe de la Bucureşti înfiinţarea de secţii de votare în străinătate, proces care se va încheia la 19 octombrie. Până vineri dimineaţă, pentru votul prin corespondenţă sau pentru cel la o secţie organizată peste hotare se înscriseseră doar circa 73 de mii de români, în condiţiile în care numărul celor plecaţi din România este de ordinul milioanelor, ceea ce îi face pe mulţi să preconizeze deja tradiţionalele cozi interminabile.