Dispute politice la Bucureşti (versiune nouă)
În România, ALDE este supusă unor mari presiuni politice din partea PSD după ce a rupt coaliţia cu acesta. Iar preşedintele Klaus Iohannis îi cere, din nou, premierului să-şi valideze guvernul prin vot în Parlament.
Corina Cristea, 12.09.2019, 19:15
Încercarea premierului Viorica Dăncilă, lider al PSD, de a completa formula guvernamentală de la Bucureşti prin nominalizarea unor reprezentanţi ai ALDE, fostul partener de coaliţie, pentru portofoliile rămase vacante în urma retragerii acestei formaţiuni de la guvernare, luna trecută, a eşuat. Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea – O refuz clar! Este cras neconstituţională!” – a declarat şeful statului, cerându-i Vioricăi Dăncilă, din nou, să valideze executivul prin vot în Parlament, întrucât, a reamintit şeful statului, s-a schimbat structura politică aflată la guvernare.
Despre cei nominalizaţi de Viorica Dăncilă, care declară că vor să continue proiectul început în 2016 alături de social-democraţi, liderul liberal-democrat Călin Popescu Tăriceanu spune că nu mai au ce să caute în ALDE. La fel şi Teodor Meleşcanu, ales recent în funcţia de preşedinte al Senatului, lăsată liberă de Călin Popescu Tăriceanu. Liderul Camerei Superioare a Parlamentului spune, însă, că se consideră în continuare membru ALDE şi a anunţat că va contesta în instanţă excluderea sa din partid, anunţată de Tăriceanu.
Observatorii scenei politice cred că mutarea surprinzătoare a unui fruntaş ALDE ca şef al Senatului are ca unică raţiune încercarea disperată de a salva Guvernul minoritar PSD. Cooptarea de membri ALDE în Executiv, ca şi sprijinul acordat lui Meleşcanu pentru a obţine a doua poziţie în stat, sunt neconstituţionale, afirmă liderul formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu. El o acuză pe Viorica Dăncilă că a încălcat prevederile constituţionale şi nu respectă decizia liberal-democraţilor de a ieşi de la guvernare, încercând tot felul de manevre pentru a evita un vot în Parlament. Premierul trebuie să vină în Parlament să ceară votul de încredere al aleşilor, spune Călin Popescu -Tăriceanu. Pe de altă parte, în ALDE părerile sunt împărţite, tot mai multe voci pronunţându-se pentru convocarea unui Congres la care să se stabilească direcţia în care merge partidul.
Preşedintele USR, de opoziţie, Dan Barna, a somat-o, la rândul său, pe dna Dăncilă să vină în Parlament şi a făcut apel la partidele de opoziţie să semneze pactul pentru anticipate. Potrivit lui Barna, alegerile înainte de termen ar putea fi organizate, respectând paşii procedurali, peste circa 6 luni.
De asemenea, liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că premierul Viorica Dăncilă încalcă legea fundamentală prin refuzul de a se prezenta în Parlament pentru a cere votul asupra remanierii Guvernului şi a opinat că actualul executiv se află în ilegalitate.