S-a încheiat FITS 2019
A căzut cortina şi peste ediţia de anul acesta a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Bogdan Matei, 24.06.2019, 12:20
În 29 de ani de libertate post-comunistă, Sibiul a fost de 26 de ori amfitrionul celui mai important festival al artelor spectacolului din România. Acesta a fost conceput ca un organism multifuncțional şi un spațiu creativ, care să permită manifestarea a noi tehnici de exprimare teatrală. Oferta culturală e, de fiecare dată, deosebit de bogată: producțiile cele mai reprezentative ale marilor teatre românești, montări internaționale importante, spectacole de stradă programate zilnic în pieţe, pe străzile orașului vechi și în cetățile și bisericile fortificate medievale saxone din împrejurimile Sibiului. O parte din reprezentaţiile sub egida FITS au fost susţinute şi pe scene din Bucureşti, Cluj sau Mediaş.
Festivalul Internațional de Teatru a fost, notează critica de specialitate, motorul obținerii de către Sibiu a statutului de Capitală Culturală Europeană în 2007, anul în care România era admisă în Uniune. Graţie pieței de desfacere creată de acest Festival prin Bursa de Spectacole, Teatrul Național Radu Stanca” din Sibiu a fost prezent la unele dintre cele mai importante festivaluri de gen din lume: Edinburgh, Avignon, Napoli, Bruxelles, Seul, Tokyo, Porto sau Frankfurt. Ediţia de anul acesta a oferit, între 14 şi 23 iunie, 540 de evenimente, susţinute de 3.300 de artişti din 73 de ţări, care au jucat în 75 de spaţii, cu circa 70.000 de spectatori pe zi.
Recordul de public, 123 de mii, a fost atins duminică, în ultima zi. Fondatorul şi preşedintele FITS, actorul Constantin Chiriac:: Vreau să fac, în primul rând, o reverenţă locuitorilor acestui oraş, care şi-au asumat că au unul din cele mai mari festivaluri din lume şi că sunt demni de el şi că ştiu să-l apere, că ştiu să-l ducă mai departe cu mândrie. Este cea mai mare împlinire pe care noi toţi din spate am reuşit, în 26 de ani, să creăm un public. Un public extraordinar care ştie să primească, un public care pleacă din Sibiu, se extinde în România şi care primeşte, din 73 de ţări ale lumii, cel mai bun public.”
Aceste cifre, precizează directorul Chiriac, poziţionează FITS pe primul loc în lume ca festival unic. Parteneri ai FITS au fost, anul acesta, ambasadele Franţei, Japoniei, Germaniei, Israelului, Chinei şi Marii Britanii. Festivalul e un obiectiv strategic al ministerului român al Culturii, care, alături de administraţia locală, este principalul finanțator al acestui eveniment, şi e sprijinit de Comisia Europeană, de centrele culturale străine din România și de sponsori privați.
Anul trecut, în premieră, Festivalul a avut şi doi patroni onorifici: preşedintele României, Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului vreme de 14 ani şi patru mandate, şi moştenitorul coroanei britanice, Prinţul Charles, celebru pentru pasiunea sa faţă de Transilvania, unde deţine şi câteva proprietăţi.