Propuneri de modificare a legislaţiei electorale
O comisie parlamentară specială pentru modificarea şi completarea propunerilor în materie electorală lucrează la Bucureşti pentru îmbunătăţirea procesului de votare.
Corina Cristea, 24.06.2019, 11:54
Disfuncţionalităţile apărute la votul din diaspora la recentele alegeri europarlamentare – o reeditare, practic, a situaţiei de la scrutinul prezidenţial din 2014 – au generat numeroase luări de poziţie acuzatoare la adresa partidului de guvernământ din România, atunci şi acum, PSD. Zeci de mii de români au stat ore în şir la cozi interminabile pentru a-şi exercita dreptul constituţional la vot, iar o bună parte dintre ei nu au reuşit să-şi exprime opţiunea, între motivele generatoare ale acestei situaţii numărându-se numărul insuficient de cabine de vot sau de ştampile, prea puţin personal autorizat implicat în gestionarea procesului de votare sau prea puţine secţii, în pofida dublării numărului acestora comparativ cu scrutinul precedent.
Pentru modificarea legii electorale se pronunţă toată clasa politică, atât Guvernul, cât şi Preşedinţia şi partidele parlamentare. Recent, o comisie specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost constituită pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală. Iar în prima şedinţă a acesteia, pe 20 iunie, s-a stabilit data de 5 iulie ca termen pentru adoptarea unui proiect de act normativ care să reglementeze desfăşurarea procesului electoral în afara ţării.
Reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi Ministerului Justiţiei au fost convocaţi să participe. Acest for trebuie să aibă un dublu rol – legislativ şi acela de a elabora nişte recomandări către Guvern pentru organizarea în bune condiţii a alegerilor în diaspora, pentru a se evita toate disfuncţionalităţile”, a subliniat preşedintele Comisiei speciale amintite, Dorin Bădulescu.
Votul prin corespondenţă, dar şi desfăşurarea procesului electoral pe mai multe zile se numără între soluţiile vizate de toţi cei implicaţi în acest proces. Într-o declaraţie publică, preşedintele Klaus Johannis a venit cu câteva propuneri, elaborate de un grup de lucru al Administraţiei Prezidenţiale şi transmise într-o scrisoare şi executivului. Este vorba de debirocratizarea procesului de vot, un număr mai mare de secţii de votare în străinătate, precum şi dotarea corespunzătoare a acestora. Şeful statului a vorbit şi despre o modificare a legislaţiei privind procedurile de urmat la închiderea secţiilor, dar şi de vot anticipat în străinătate.
Pentru purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, nu era nevoie de îndemnul preşedintelui, pentru că, spune el, îmbuntăţirea procesului electoral este şi preocuparea social-democraţilor. El a anunţat că AEP pregăteşte deja schimbări legislative. La rândul său, PNL, principalul partid al opoziţiei de dreapta, afirmă că este deschis atât pentru votul anticipat, cât şi pentru votul prin corespondenţă şi cel electronic.