Papa Francisc în România
Papa Francisc va sosi vineri, în România. Este a doua vizită a unui suveran pontif după cea istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, din 1999.
Ştefan Stoica, 30.05.2019, 12:39
Timp de 3 zile, în mai 1999, Bucureştiul a fost centrul lumii creştine. Papa Ioan Paul al II-lea a venit, atunci, în România. Primul Papă slav vizita, în premieră, o ţară majoritar ortodoxă, singura cu limbă de origine latină din spaţiul bisericii răsăritene. “Graţie lui Dumnezeu, după iarna dominaţiei comuniste, primăvara speranţei a început”, declara, la Bucureşti, Papa Ioan Paul al II-lea, sanctificat şi intrat în istorie drept demolator moral al citadelei Răului. După 20 de ani, un urmaş al său face o vizită apostolică în România.
Între 31 mai şi 2 iunie, Papa Francisc va merge în toate provinciile istorice româneşti – Muntenia, Moldova şi Transilvania -, se va întâlni cu autorităţile statului, cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe şi cu oameni obişnuiţi.
Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, profesor Liviu-Petru Zăpârţan: Fără îndoială, va rămâne în istorie. Ea urmează unei alte vizite, a Papei Ioan Paul al II-lea, care iată după 20 de ani, este evocată cu dragoste. Sunt convins că va veni cu un mesaj de păstrare a identităţii noastre naţionale, a unităţii noastre ca popor european. Avem, apoi, legăturile puternice dintre români şi Roma, şi nu mă refer aici numai la originea noastră latină, la caracterul neolatin al limbii noastre, mă refer la legăturile strânse spirituale pe care românii le-au avut întotdeauna cu Italia şi cu Vaticanul. Şi în acest sens, m-aş referi la Şcoala Ardeleană care este în cea mai mare măsură produsul Bisericii Greco-Catolice care s-a constituit ca atare la 1700 şi care a militat pentru identitatea limbii, culturii noastre neolatine, care a fost fermentul structurării conştinţei naţionale şi care, la rândul ei, a fost motorul acţiunii politice a românilor din Transilvania, pentru unirea cu ţara”.
La Bucureşti, Papa Francisc se va întâlni, vineri, cu cele mai înalte oficialităţi ale statului şi cu Sinodul Bisericii Ortodoxe, va rosti o rugăciune în noua catedrală ortodoxă şi va oficia o liturghie în catedrala Catolică Sfîntul Iosif. Sâmbătă, în a doua zi a vizitei, va merge la sanctuarul Fecioarei Maria de la Şumuleu – Ciuc, în estul Transilvaniei, zonă locuită în majoritate de etnici maghiari. Ziua de sâmbătă se va încheia la Iaşi, în nord-estul ţării, unde sunt concentraţi românii catolici. Va vizita catedrala Romano-catolică din oraş şi se va întâlni cu tinerii şi familiile.
Episcopul romano-catolic Petru Gherghel consideră că, prin prezenţa sa la Iaşi, suveranul pontif împlineşte un vis al catolicilor din Moldova, dar şi un testament al Papei Ioan Paul al II-lea: Noi, cunoscându-l de câtva timp, am putut să vedem cum ştie să îi primească pe toţi, cum se îndreaptă spre familiile care sunt în diaspora sau în emigraţie, aceste gesturi ale Sfântului Părinte corespund de fapt acestui logo, să mergem împreună, să mergem unii spre alţii, să cultivăm această cultură a dialogului, a apropierii”.
Duminică, în ultima zi a vizitei, suveranul pontif va oficia, la Blaj, în inima greco-catolică a Transilvaniei, beatificarea a şapte episcopi greco-catolici români, care au murit pentru credinţă în timpul comunismului. Zeci de mii de credincioşi vor asista la o Liturghie în rit bizantin, rostită în limba română, prezidată de Sanctitatea Sa, care însă va sluji în limba latină. Alegerea ca însuşi Papa să oficieze beatificarea este un semn de preţuire faţă de Biserica Greco-Catolică română, desfiinţată în timpul comunismului şi deposedată de patrimoniu.
Episcopul auxiliar Claudiu Pop de la Blaj: Beatificarea episcopilor greco-catolici asumată de către Papa Francisc personal, e un gest extraordinar, ce merge pe urmele Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, foarte apropiat de bisericile persecutate din Europa de Est. Ştia personal, cunoştea personal situaţia şi de aceea am simţit întotdeauna o căldură cu totul aparte. Am simţit acelaşi gen de căldură la Papa Francisc, chiar dacă dintr-un context diferit; în momentul în care am vorbit de vizita în România, de invitaţia la Blaj şi de beatificare. A spus atât de simplu: „Vin şi fac eu beatificarea”
Un moment aparte se va consuma duminică, tot la Blaj, când Papa Francisc se va întâlni cu comunitatea de romi.