UPDATE Alegeri parlamentare şi acuzaţii reciproce în Republica Moldova
Circa jumătate din cetăţenii cu drept de vot au participat duminică la scrutinul parlamentar din Republica Moldova.
Eugen Cojocariu, 24.02.2019, 21:34
UPDATE
Peste 1,45 milioane de cetăţeni cu drept de vot au participat la alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Republica Moldova. Peste hotare au votat circa 75.000 de persoane. Prezenţa la vot poate fi consultată AICI.
Liderul opoziţiei din Republica Moldova, Maia Sandu, susţine că alegerile parlamentare care au avut loc duminică au fost cele mai nedemocratice din istoria ţării. Sandu, care este co-preşedinte al blocului electoral ACUM, a declarat după închiderea secţiilor de votare că alegerile nu au fost nici libere, nici corecte şi că Republica Moldova se „rostogoleşte în dictatură de stil putinist”. Ea a acuzat că adversarii politici au mituit alegătorii, au folosit în interesul lor resursele administrative ale statului şi au folosit în mod masiv televiziunile proprii finanţate cu bani dobândiţi ilegal. La rândul său, celălalt co-preşedinte al blocului electoral ACUM, Andrei Năstase, a cerut observatorilor interni şi externi să monitorizeze procesul de numărare a votului şi a reiterat intenţia de a organiza acţiuni de protest în cazul în care rezultatul alegerilor va fi fraudat.
Şi Partidul Liberal (PL) din Republica Moldova consideră că alegerile parlamentare au fost fraudate de regimul Plahotniuc-Dodon-Şor, inclusiv înainte de scrutin, prin modificarea sistemului electoral, informează Radio Chişinău. Liderul liberalilor Dorin Chirtoacă a acuzat fraude şi în ziua scrutinului. El i-a acuzat inclusiv pe liderii Blocului electoral ACUM, care, potrivit liderului liberal, au încercat să-i influenţeze pe alegători, la fel cum au făcut PDM, PSRM şi Partidul Şor. Chirtoacă a denunţat şi o presupusă implicare a in alegeri a Rusiei prin intermediul preşedintelui Igor Dodon.
Partidul Democrat (PDM), de guvernământ, neagă acuzaţiile formulate de liderii Blocului electoral ACUM şi susţine că tocmai reprezentanţii acestui concurent electoral ar fi comis mai multe încălcări şi fraude ale procesului electoral. Cu toate acestea, PDM consideră ca încălcările înregistrate în ziua votului „nu influenţează rezultatele
Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi-a manifestat convingerea că prezenţa masivă a observatorilor internaţionali va demonstra că alegerile parlamentare desfăşurate duminică au fost corecte. Şeful Executivului de la Chişinău, care este şi vicepreşedinte al Partidului Democrat, a apreciat modul de desfăşurare a procesului electoral în secţiile de votare din diasporă.
–––––––
Circa jumătate din cetăţenii cu drept de vot au participat duminică la scrutinul parlamentar din Republica Moldova, potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC). Concomitent cu scrutinul legislativ a avut loc referendumul republican consultativ prin care populaţia a fost chemată să se pronunţe în legătură cu o reducere a numărului de parlamentari.
Au votat circa 1,45 milioane de persoane din din totalul celor 2,81 milioane de cetăţeni înscrişi în listele electorale. Au votat preponderent femei şi vârstnici. Prezenţa la urne în cele 2018 secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova a fost mai scăzută faţă de scrutinul legislativ din 2014 (când au votat 55,86% din alegători). Peste hotare au votat aproximativ 74.000 de persoane. În România au fost deschise 12 secţii de votare, în Bucureşti şi în principalele centre universitare.