Începe o nouă sesiune parlamentară
La București, Senatul şi Camera Deputaţilor au început prima sesiune ordinară a anului 2019 şi a cincea a legislaturii.
Mihai Pelin, 05.02.2019, 12:34
Dezbaterile şi votul asupra proiectului de buget pentru acest an ţin capul de afiş al agendei parlamentare, chiar în debutul noii sesiuni a Legislativului. Pus recent în dezbatere publică și considerat revoluţionar de guvernanţi, proiectul de buget este deja contestat şi îi nemulţumeşte pe primarii marilor oraşe. Opoziţia a anunţat că va depune mii de amandamente la dezbaterea parlamentară ce ar urma să înceapă săptămâna aceasta.
În prim-planul Legislativului se află şi Ordonanţa de Urgenţă 114 a Guvernului, prin care au fost introduse unele măsuri fiscal-bugetare, inclusiv aşa-numita taxă pe lăcomie pentru bănci, pentru a suplimenta astfel o parte din veniturile estimate în proiectul de buget. UDMR cere amânarea aplicării ordonanţei până în 2020, în timp ce PNL, USR şi PMP vor respingerea actului normativ în Parlament.
Tot în această sesiune, revin în atenţia senatorilor şi deputaţilor legile justiţiei, iar la Camera Deputaţilor va ajunge proiectul de lege care simplifică procedurile de adopţie. La Senat ar trebui să intre în dezbatere proiectele de lege adoptate tacit de Camera Deputaţilor, prin care se arată că directorii şi adjuncţii ai serviciilor speciale (SRI, STS, SPP şi SIE) pot avea doar un singur mandat la conducerea instituţiei, mandat de patru ani.
Pe de altă parte, în Camera Deputaților, deputatul Daniel Constantin a cerut recunoaşterea proaspătului grup parlamentar Pro Europa, format din 20 de colegi, dintre care 16 au candidat, în 2016, pe listele PSD, principalul partid la guvernare:
“Mai mulţi colegi şi-au dat demisia din grupul parlamentar PSD şi au trecut în grupul parlamentar al neafiliaţilor deocamdată. Fac apel la dumneavoastră şi la colegi să respectaţi regulamentul. Regulamentul e foarte clar. Am invocat în cerere scrisă, la care sper că de această dată să ne daţi un răspuns. Vă reamintesc că am mai depus o cerere şi la 1 iunie 2018 şi pe 20 decembrie 2018, la care nu s-a dat nici un fel de răspuns până în acest moment.”
Solicitările au fost respinse însă de plenul Camerei Deputaţilor. Social-democratul Daniel Suciu: “Astăzi, când discutăm, colegii noştri sunt în grupul neafiliaţilor, nu au grup parlamentar, prin urmare nu pot solicita loc în Biroul Permanent. Dacă scădem neafiliaţii din ponderea parlamentară, aşa cum este normal, ceea ce au semnat liderii de grup, şi anume PSD, minorităţi, UDMR şi ALDE este exact configuraţia corectă, aşa cum arată astăzi configuraţia parlamentară. PSD şi cu ALDE are de guvernat şi nu o să intre în polemici gratuite cu colegii din opoziţie.”
În noua sesiune parlamentară, în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, PSD are trei posturi de vicepreşedinţi, un secretar şi doi chestori, PNL un vicepreşedinte şi un secretar, USR un post de secretar, UDMR doi chestori, ALDE un chestor, iar minorităţile naţionale un post de secretar.