La un pas de epidemia de gripă
Autorităţile sanitare atrag atenţia că vaccinarea rămâne cea mai sigură metodă de protecţie împotriva gripei, care îşi face tot mai simţită prezenţa în România şi în ţările de zonă.
Corina Cristea, 25.01.2019, 12:15
Suntem în pragul unei epidemii de gripă – avertizează specialiştii din România, care atrag atenţia că vaccinarea rămâne cea mai sigură metodă de protecţie. Numărul deceselor cauzate de complicaţiile generate de gripă este de ordinul zecilor, iar estimările sunt ca în perioada următoare cazurile de îmbolnăvire să sporească.
Doctorul Gino Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din Societatea Naţională a Medicilor de Familie, explică: Conform datelor pe care le avem în România, media pe ultimii 15 ani, vârful sau cel mai mare număr de cazuri, se întâlneşte undeva pe 15 martie. Ca atare, urmează alte şi alte îmbolnăviri. Sigur că ideal era ca o persoană să fie vaccinată undeva în luna noiembrie, respectiv începutul lunii decembrie. Dar dacă acest lucru nu s-a întâmplat, orice persoană poate fi vaccinată. Există un interval de aproximativ două săptămâni, poate trei săptămâni, în care se instalează apărarea.”
Pentru limitarea numărului de îmbolnăviri, vineri cursurile în învăţământul preuniversitar au fost suspendate, la recomandarea Ministerului Sănătăţii, care a anunţat că va decide săptămâna viitoare dacă declară sau nu epidemie de gripă. Ministrul de resort, Sorina Pintea a precizat că se va declara epidemie dacă următoarea raportare a Institutului Naţional de Sănătate Publică va confirma o a treia săptămână consecutivă cu caracter epidemic (track):
Am cerut Institutului Naţional de Sănătate Publică ca în ziua de marţi să publice situaţia la nivel naţional, astfel încât să putem lua deciziile care se impun, cât mai repede. Decizia suspendării cursurilor se poate lua punctual de către Inspectoratul Şcolar în colaborare cu cel de sănătate publică, acolo unde este necesar.”
În rândul măsurilor menite să împiedice răspandirea gripei se numără decizia unora dintre spitale de a limita numărul vizitatorilor, precum şi şi apelurile către şcoli şi grădiniţe de a depista şi a tria copiii care au simptome de gripă. Măsuri similare au fost luate şi în ţările din apropierea României, care se confruntă, de asemenea, cu gripa.
În Bulgaria, unde cele mai afectate sunt judeţele din sudul şi estul ţării, sute de şcoli, creşe şi grădiniţe şi-au suspendat activitatea din cauza gripei şi a virozelor respiratorii, iar experţii prognozează că numărul cazurilor va creşte, atingând nivelul maxim în prima săptămână a lunii februarie. Şi Ungaria, Grecia şi Croaţia sunt afectate de un val de îmbolnăviri, numărul celor care se prezintă la medic cu simptome de gripă este în creştere, analizele de laborator confirmând prezenţa virusului gripal de tip A în mai multe cazuri.