Gripă în România
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a avertizat că România se află în pragul unei epidemii de gripă, pe fondul înmulţirii numărului de îmbolnăviri şi al deceselor din cauza virozei.
Leyla Cheamil, 21.01.2019, 12:29
Gripa continuă să facă victime în România. Numărul îmbolnăvirilor creşte de la o zi la alta, iar mai multe persoane şi-au pierdut viaţa din cauza virozei respiratorii. Această situaţie a determinat specialiştii să declare debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic din ultima perioadă. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a punctat că persoanele decedate până acum din cauza gripei au avut în comun un singur lucru – nu erau vaccinate.
Ea a mai spus că sunt imunizate 1.255.000 de persoane din grupele de risc. „Din datele pe care le avem în acest moment procentul este foarte mic. Populaţia nu a ales să se vaccineze, a atras atenţia Sorina Pintea. Medicii încurajează, în continuare, populaţia să se vaccineze. Ei spun că imunizarea este cea mai eficientă metodă prin care ne putem proteja de gripă, iar specialiştii o recomandă în primul rând, în cazul persoanelor aflate la risc de îmbolnăvire, precum vârstnicii, copiii, gravidele şi bolnavii cronic.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a avertizat, la un post de televiziune, că România se află în pragul unei epidemii. „Avem deja o săptămână epidemică şi avem toate şansele ca joi, când vom prezenta datele INS, să avem şi a doua săptămână epidemică. De aceea, măsurile pe care împreună cu specialiştii le-am comunicat direcţiilor de sănătate publică şi Ministerului Educaţiei sunt măsuri ca şi în cazul unei epidemii de gripă. Pentru cei care prezintă simptome, primul lucru este adresarea la medicul de familie, şi dacă se poate să nu ieşim din casă, în colectivităţi, în locuri aglomerate. Important este să nu folosim automedicaţia”.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a subliniat că deosebit de important este, de asemenea, triajul epidemiologic în şcoli. „Am cerut autorităţilor de sănătate publică locale să monitorizeze evoluţia situaţiei epidemiologice la nivel judeţean”, a informat Sorina Pintea, care a mai spus ca inspectoratele şcolare vor recomanda triajele epidemiologice zilnice în colectivităţi – şcoli, grădiniţe, creşe, iar Direcţiile de Sănătate Publică vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală şi a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal.
Totodată, în funcţie de situaţia epidemiologică din fiecare zonă, unităţile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc crescut, a precizat Sorina Pintea.
Ministrul Sănătăţii a facut un apel către populaţie pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiştilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândiri virusului gripal. Specialiştii recomandă consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare.