Preşedinţia română a Consiliului UE, la început
La Bucureşti are loc săptămâna aceasta, pe 10 şi 11 ianuarie, lansarea oficială a preşedinţiei române a Consiliului UE.
Corina Cristea, 07.01.2019, 12:25
10 ianuarie 2019, Bucureşti – sunt coordonatele lansării oficiale a preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, exercitate în premieră de România, membră a organizaţiei din ianuarie 2007. Un concert susţinut de renumiţi muzicieni români şi de orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din toate ţările Uniunii, va marca momentul la Ateneul Român, pentru ca, a doua zi, vineri, să aibă loc întâlnirea de lucru comună a Comisiei Europene şi a guvernului român.
România va avea de gestionat chestiuni foarte importante pentru viitorul UE, precum Brexitul, negocierea viitorului buget, alegerile pentru Parlamentul European, iar autorităţile de la Bucureşti dau asigurări că sunt pregătite pentru toate aceste provocări. Preşedintele Klaus Iohannis: Începem acum practic direct cu preşedinţia Consiliului UE. Vom avea vizita Comisiei Europene pentru a începe în forţă această preşedinţie. Sunt convins că vom face faţă bine.”
România şi-a fixat coeziunea ca motto al preşedinţiei sale rotative, pentru că acest principiu este fundamental pentru evoluţia proiectului european, a explicat premierul Viorica Dăncilă: Toate acţiunile pe care le vom derula în următoarele şase luni vor fi pentru susţinerea şi consolidarea acestui concept de coeziune pe care se sprijină întreaga arhitectură europeană.”
Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene are ca prioritate în primele trei luni de mandat să finalizeze dosarele legislative care depind de colaborarea cu Parlamentul European, a anunţat, la Radio România, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, amintind că tot în această perioadă Bucureştiul va trebui să gestioneze un eventual Brexit fără acord cu Uniunea:
Priorităţile României sunt, în primul rând, în prima perioadă când vom lucra împreună cu actualul Parlament European, să ducem la bună sfârşit cât mai multe dosare legislative. Acest Parlament European va fi doar până în aprilie, practic perioada utilă este destul de scurtă, ceea ce ne va face să trebuiască să accelerăm toate negocierile pe care le avem, inclusiv în cadrul Consiliului. România va trebui să aibă o poziţie imparţială, dar în acelaşi timp să reuşească să găsească majorităţi calificate care să permită ajungerea la o poziţie comună la nivelul Consiliului.”
A doua parte a preşedinţiei române la Consiliul UE va fi dedicată Summitului de la Sibiu pentru viitorul Europei, din 9 mai.