Timişoara, 29 de ani după
La Timişoara, luni, zi de doliu, la 29 de ani de la Revoluţia anticomunistă
Roxana Vasile, 17.12.2018, 11:40
În urmă cu 29 de ani, pe străzile Timişoarei, oraş din vestul României, cădeau, sub gloanţe, primele victime ale represiunii îndreptate împotriva celor care au avut curajul să se ridice contra dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceauşescu. Pe 17 decembrie 1989, la ordinul acestuia, s-a deschis focul asupra manifestanţilor: 58 de persoane au fost ucise şi sute au fost rănite. Luni, în memoria eroilor martiri, la Timişoara a fost decretată zi de doliu, iar drapelele au fost coborâte în bernă. A fost oficiată o slujbă la Catedrala Mitropolitană, urmată de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Crucificării. Au fost slujbe şi parastase la Cimitirul Eroilor şi la Biserica Martirilor, iar seara, pe treptele Catedralei, a fost programat un moment de reculegere cu lumânări, fiecare lumânare purtând chipul eroilor care s-au jertfit pentru libertate.
În week-end, în Piaţa Victoriei din oraş au fost aprinse candelele nemuririi şi a avut loc un concert in memoriam. Zeci de timişoreni au participat, totodată, la un marş: au plecat cu făclii aprinse şi steaguri din Piaţa Maria, locul din care, acum 29 de ani, a pornit Revoluţia anticomunistă. Au străbătut Piaţa Victoriei, până la Cimitirul Eroilor, unde au ţinut un moment de reculegere. Marşul se desfăşoară, în fiecare an, sub sloganul „Eroii nu mor niciodată”. Deşi au trecut aproape trei decenii de la Revoluţie, amintirea acelor zile a rămas vie în memoria foştilor luptători, a urmaşilor eroilor martiri, dar şi a unor simpli timişoreni, care au venit şi în acest an să retrăiască, din amintiri, începutul manifestaţiilor de stradă ce au dus la căderea dictaturii comuniste. Unul dintre participanţi povesteşte: „Scânteia a pornit din Piaţa Maria şi s-a extins în centru şi s-a scandat „Jos dictatorul” şi, de acolo, tot oraşul a fost în picioare.”
Majoritatea celor prezenţi zilele acestea pe străzile Timişoarei nu ezită să îşi exprime nemulţumirile cu privire la faptul că, nici după aproape trei decenii de la căderea comunismului, o parte din idealurile Revoluţiei nu au fost îndeplinite. „Sunt Dumitru Coliban, reprezentantul Asociaţiei „16 Decembrie 89″ în Timişoara. Iar acum, după 29 de ani, îmi pare rău că lucrurile nu au evoluat pentru ţară, pentru popor, aşa cum aş fi dorit, cum am dorit noi atunci, dar sunt încrezător, pentru că ştiu ce puternic e acest popor român şi privesc cu încredere în viitor.” „Revoluţia română a început pe 16 decembrie şi, după părerea mea, ca toate revoluţiile, încă nu s-a terminat. Am vrut o viaţă decentă, din păcate, mulţi români nu au o viaţă decentă. Şi, după aceea, nu este un pic de respect pentru sângele vărsat.” Manifestările comemorative vor continua în perioada următoare, ştafeta urmând să o preia Bucureştiulunde, acum 29 de ani, s-a propagat scânteia Revoluţiei de la Timişoara.