Provocări ecologice în dezbatere
Mii de delegaţi s-au adunat, în Polonia, la cea mai importantă reuniune pe tema modificărilor climatice după încheierea Acordului de la Paris, în 2015.
Daniela Budu, 03.12.2018, 12:14
Delegaţi din aproape 200 de ţări au început, la Katowice, două săptămâni de discuţii pentru a încerca să rezolve divergenţele politice la cea mai importantă adunare a ONU privind încălzirea globală, de când a fost semnat Acordul de la Paris din 2015. Acordul prevede obiective ambiţioase de reducere a folosirii combustibililor fosili şi a gazelor cu efect de seră, pentru a combate efectele încălzirii globale.
Conferinţa de la Katowice urmează să adopte un set de măsuri de aplicare a acestor obiective, demers deloc simplu având în vedere, în primul rând, implicaţiile financiare. Se aşteaptă, totodată, un semnal clar al ţărilor de confirmare a angajamentelor asumate pentru 2020, mai ales după decizia adoptată de preşedintele Donald Trump de ieşire a SUA – una din marile economii mondiale care ar urma să utilizeze în continuare toate tipurile de combustibili, inclusiv pe cei mai poluatori – din Acordul de la Paris.
De asemenea, se aşteaptă asigurarea că se va aloca suficientă finanţare pentru realizarea tranziţiei spre ţinta zero emisii de carbon, în condiţii de sutenabilitate. Graţiela Gavrilescu, viceprim-ministru şi ministrul mediului, şefa delegaţiei României la conferinţă, a reconfirmat angajamentele asumate de Bucureşti.
Graţiela Gavrilescu: ‘România se raliază tuturor obiectivelor şi, bineînţeles, poziţiei, în primul rând, a Uniunii Europene şi în al doilea rând, ne menţinem poziţia vizavi de ţintele care s-au adoptat prin Acordul de la Paris, articolul 6. Sunt ţinte extrem de ambiţioase, ni le-am asumat.’
Potrivit demnitarului, Bucureştiul nu se aşteaptă la modificări ale obligaţiilor asumate şi are o strategie bine definită. Graţiela Gavrilescu: ‘România are o strategie de combatere a schimbărilor climatice pentru o economie cu emisii scăzute de carbon, dar şi politici în ceea ce priveşte scăderea emisiilor gazelor cu efect de seră şi nu în ultimul rând, avem şi o strategie de dezvoltare durabilă pe care noi dorim să o punem în aplicare pe următorii ani.’
Rapoarte internaţionale publicate înainte de conferinţă semnalizează depăşirea nivelului de alarmă la emisiile de gaze cu efect de seră care ar asigura o încălzire cu mai puţin de 1,5-2 grade Celsius pe planetă pentru a evita urmări dezastruoase. Rapoarte ştiinţifice sugerează că mai sunt doar 12 ani în care umanitatea poate reduce la jumătate emisiile de gaze de seră pentru a evita o viitoare catastrofă climatică. Mai întâi, negociatorii trebuie să stabilească modul în care va funcţiona Acordul de la Paris atunci când prevederile acestuia vor intra în vigoare, în 2020, cu scopul de a menţine creşterea globală de temperatură la sub 2 grade Celsius pe secol.