Evenimente culturale marca Radio România
La Bucureşti, literatura a predat ştafeta muzicii, pe agenda evenimentelor culturale de top organizate de Radio România.
Bogdan Matei, 19.11.2018, 12:14
Duminică, aplauzele pentru laureaţii Târgului de Carte Gaudeamus aproape s-au suprapus cu primele acorduri ale Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio „RadiRo”. Sunt, ambele, evenimente culturale de top, organizate de Radio România şi menite să onoreze, deopotrivă, aniversarea a 90 de ani de la prima emisie a postului public şi Centenarul României Mari. Ajuns la a 25-a ediţie şi găzduit, de miercuri până duminică, de cel mai generos spaţiu expoziţional din Bucureşti, Gaudeamus a avut, de altfel, ca temă centrală „România Centenar”, după ce, în anii trecuţi, invitaţi speciali au fost Statele Unite sau ţările scandinave, Israelul ori Federaţia Rusă.
Numai Muzeul Literaturii Române, în colaborare cu Radio România şi cu Primăria Capitalei, a expus 600 de volume dedicate Marii Uniri de la 1918, când, la sfârşitul primului război mondial, au intrat sub autoritatea Bucureştiului toate provinciile cu populaţie majoritar românească aflate, până atunci, sub ocupaţia imperiilor austro-ungar şi ţarist. Premii de excelenţă au fost acordate editurilor Prut, Ştiinţa, Arc şi Cartier, toate din Republica Moldova şi, respectiv, Şcoala Ardeleană şi Casa Cărţii de Ştiinţă, din Cluj (nord-vest, cel mai mare oraş din Transilvania), pentru ceea ce organizatorii au numit admirabila lor activitate editorială naţională, în anul Centenarului Marii Uniri.
Printre laureaţi, desemnaţi prin votul publicului, s-au mai numărat editurile Humanitas, Polirom şi Nemira, în mod tradiţional lideri ai pieţei de carte româneşti. Cea mai râvnită carte a târgului a fost ales volumul 6 poveşti cu draci, de Igor Bergler, iar Vali Florescu a fost premiată pentru cea mai bună traducere – volumul Femei cu bărbaţi, de Richard Ford.
Până duminica viitoare, pe afişul cultural bucureştean literatura cedează locul muzicii. La Sala Radio şi la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă au fost programate opt concerte simfonice şi, în premieră la un Festival RadiRo, patru de jazz. Printre invitaţii acestei ediţii, a patra, se numără orchestre, dirijori şi solişti de primă mărime ai scenelor internaţionale.
Cea mai veche orchestră radio europeană – MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra (Germania) revine în România la ediţia din acest an şi trei ansambluri celebre sunt prezente în premieră la Sala Radio: BBC Philharmonic (Marea Britanie), Orchestra de la Svizzera italiana – Lugano (Elveţia) şi RTÉ National Symphony Orchestra (Irlanda). Toate concertele festivalului sunt transmise live de Radio România, înregistrate şi difuzate ulterior de Televiziunea Română şi difuzate, de asemenea, de radiodifuziuni membre ale Uniunii Europene de Radio.