A început Târgul Gaudeamus
Agenda culturală de la Bucureşti e dominată, zilele acestea, de târgul de carte Gaudeamus, organizat de Radio România.
Bogdan Matei, 15.11.2018, 12:23
Un veac de la crearea statului naţional unitar român, 90 de ani de la prima emisie a Radio România şi 25 de la ediţia inaugurală a Târgului de Carte Gaudeamus sunt cele trei aniversări care marchează sărbătoarea lecturii organizată de radioul public de la Bucureşti. Numai Muzeul Literaturii Române, în colaborare cu Radio România şi cu Primăria Capitalei, expune 600 de volume dedicate Marii Uniri de la 1918, când, la sfârşitul primului război mondial, au intrat sub autoritatea Bucureştiului toate provinciile cu populaţie majoritar românească aflate, până atunci, sub ocupaţia imperiilor austro-ungar şi ţarist. Tema centrală a târgului este, de altfel, România Centenar, după ce ediţiile trecute au fost dedicate Statelor Unite sau ţărilor scandinave, Israelului ori Federaţiei Ruse.
Preşedintele Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, Georgică Severin: Anul acesta nu am vrut să avem un invitat de onoare în sensul obişnuit, ne-am dorit ca toată activitatea să se concentreze în jurul acestui eveniment care este 100 de ani. Nu putem să spunem că România este invitatul de onoare în România, ni s-a părut normal ca anul acesta să dăm posibilitatea culturii române să se manifeste şi dacă vreţi, să fie un invitat vedetă.
Editurile româneşti de top oferă, la preţuri reduse, numeroase titluri: mai bine de două mii la Polirom, peste 1.300 la RAO, peste o mie la Humanitas. În total, la Gaudeamus sunt, anul acesta, peste 300 de standuri, majoritatea ale editorilor autohtoni. Nu lipsesc, însă, nici participanţi din străinătate. Pe agendă figurează circa 900 de evenimente – lansări, proiecţii, dezbateri ori prelegeri.Organizatorii au anunţat că pregătesc şi un Black Friday dedicat cărţilor.
Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, care prezidează, onorific, ediţia de anul acesta a Târgului, a lansat, miercuri, la ceremonia inaugurală: O invitaţie pentru publicul românesc să celebreze cartea. Cartea merită plasată pe un piedestal, pentru că, aşa cum spuneam la deschidere, cuprinde în ea toată înţelepciunea omenirii şi un fragment din această înţelepciune este şi înţelepciunea românească, de care trebuie să ţină seama toţi.
Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a relevat, la rându-i, dimensiunea internaţională a unui astfel de târg de carte: Cum am putea reafirma libertatea noastră mai clar decât prin accesul rapid şi neîngrădit la ideile şi preocupările celorlalte conştiinte vii ale planetei? Prin traducerile autorilor noştri de pretutindeni. Permiteţi-mi să vă spun ‘La mulţi ani, Gaudeamus!’, ‘La Mulţi ani, Radio România’, ‘La mulţi ani, România!
A 25-a ediţie a târgului de carte Gaudeamus continuă până duminică.