Programul „Investeşte în tine”
Românii cu vârste cuprinse între 16 şi 55 de ani pot accesa, în anumite condiţii, credite garantate de stat în proporţie de 80%, exclusiv dobânzile şi comisioanele aferente.
Corina Cristea, 15.10.2018, 10:23
În România, a început „Investeşte în tine” – program guvernamental pregătit în ultimele luni şi care, pe 15 octombrie, a ajuns la maturitate. Prin acest program ne propunem să venim în întâmpinarea tinerilor care au nevoie de un sprijin financiar pentru a se dezvolta atât personal, cât şi profesional. De asemenea, ne-am gândit şi la adulţii care doresc sau sunt nevoiţi să îşi schimbe profesia, să se recalifice. Este o investiţie în oameni, în cetăţenii români, un angajament pe care ni l-am asumat prin Programul de guvernare”, a explicat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
Creditul, a cărui dobândă va fi suportată de la bugetul de stat, este destinat în principal acoperirii nevoilor tinerilor privind educaţia, sănătatea, cultura şi sportul. Prin acest credit se pot plăti cărţile, rechizitele, cursurile de specializare, calificare sau de pregătire profesională, taxele de studii aprofundate, master, doctorat şi MBA. Se pot plăti, totodată, chiria şi utilităţile, locurile de cazare în căminele studenţeşti, o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe, modernizarea sau renovarea acesteia.
Toate aceste plăţi pot fi efectuate de persoana în cauză sau de oricare dintre membrii familiei beneficiarului. Documentele necesare pentru punerea în aplicare a acestui proiect au fost semnate recent în prezenţa premierului Viorica Dăncilă, iar banca parteneră este CEC-ul. Viorica Dăncilă:
Este un proiect adresat, în primul rând, tinerilor cu vârsta între 16 şi 26 de ani, care pot accesa un credit de până la 40.000 de lei (n.r. aprox. 8.700 euro), dar şi celor cu vârste între 26 şi 55 de ani, care pot lua credite de până la 35.000 de lei (n.r. aprox. 7.600 euro). Dacă persoana care apelează la acest împrumut este salariat, poate contracta încă 20 de mii de lei. Dobânda pentru aceste împrumuturi va fi suportată de la bugetul de stat, iar anii de cursuri sau de studii reprezintă perioadă de graţie.”
Perioadă de graţie care nu poate depăşi, însă, 5 ani de la data acordării creditului. În acelaşi timp, dacă solicitantul nu este angajat trebuie să prezinte cel puţin un codebitor. O altă condiţie este ca persoanele interesate să aibă cetăţenia română şi să locuiască în ţară. De asemenea, la data solicitării creditului acestea trebuie să fie cuprinse în sistemul de învăţământ sau să efectueze cursuri de specializare autorizate fie de Ministerul Educaţiei, fie de Ministerul Muncii, iar durata maximă de creditare va fi de 10 ani.