Noul proiect de lege a pensiilor
Guvernul PSD-ALDE de la Bucureşti vrea o nouă lege a pensiilor.
Roxana Vasile, 10.08.2018, 11:13
Dacă în privinţa puterii de cumpărare, salariul mediu din România se află la aproximativ două treimi din media europeană, pensia medie este cu mult mai mică, situându-se undeva la o treime. Or, potrivit lui Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti, citat de agenţia de ştiri Agerpres, o societate modernă trebuie să îşi asume un standard de viaţă bun şi pentru cei care au ieşit din activitatea profesională. În ciuda numeroaselor contra-argumente, în evoluţia firească a unei economii, pensiile – mai spune specialistul – trebuie să crească, la fel cum salariile trebuie şi vor creşte.
Pe acest fond, Guvernul de stânga de la Bucureşti a gândit o nouă lege a sistemului public de pensii, aflată în fază de proiect, care, dacă va fi adoptată, va intra în vigoare etapizat până în 2021. Publicat joi seară pe site-ul Ministerului Muncii, proiectul urmăreşte mărirea pensiilor, dar şi – poate mai important decât atât – eliminarea inechităţilor din sistem.
Nu puţini sunt românii care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, după cum există diferenţe frapante între bărbaţi şi femei. De aceea, plata pensiilor se va face numai în funcţie de contribuţia fiecăruia, iar pensionarii care au aceeaşi vechime, dar au ieşit la pensie în perioade diferite vor primi aceeaşi sumă de bani. Valoarea punctului de pensie ar urma să crească, până în 2021, cu 70%: în prezent, acesta este de 1.100 de lei.
Sunt modificări şi pentru cei cu stagii de cotizare mai mici de 15 ani, care vor putea opta între pensia minim garantată calculată pe baza contributivităţii şi o indemnizaţie socială. Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut trei copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al patrulea copil, se adaugă câte un an în plus pentru fiecare copil. Nu în ultimul rând, masteratul şi doctoratul se vor adăuga la stagiul de cotizare. Important de spus: nicio pensie în plată nu va scădea, chiar dacă, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică!
Proiectul noii legi a pensiilor ar urma să intre în dezbaterea Parlamentului luna viitoare, imediat ce începe sesiunea Legislativului, astfel încât să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019, ceea ce ar face ca peste 5 milioane de pensionari să aibă venituri semnificativ mai mari. Până atunci, textul este în dezbatere publică timp de 30 de zile, iar sugestiile pot fi trimise Ministerului Muncii până pe 18 august.
Încrederea doar în sistemul public de pensii, oricât de generos şi echitabil ar părea, nu este, însă, suficientă. În viziunea specialiştilor, orice persoană activă ar trebui să se gândească din timp la tehnici de protejare şi de creştere a puterii de cumpărare a veniturilor şi a averii personale, care să îi asigure un trai decent şi după pensionare. Astfel, pensia publică trebuie completată cu plasamente individuale, financiare sau alternative.