Cifre bugetare îngrijorătoare
La Bucureşti, Ministerul Finanţelor a prezentat, joi seară, situaţia bugetară a României.
Corina Cristea, 27.07.2018, 10:43
Deficitul bugetului general consolidat al României a ajuns la aproape 15 miliarde de lei (circa 3,2 miliarde de euro) în primul semestru al anului, reprezentând 1,61% din PIB. Este de peste două ori mai mare faţă de primele şase luni din 2017, însă se situează sub nivelul prognozat de guvern, de 2,21% din PIB. Cifrele au fost anunţate de Ministerul Finanţelor, care a precizat că în prima jumătate a anului veniturile bugetare au fost mai mari cu aproape 13%, însă ritmul de creştere a cheltuielilor a fost semnificativ mai mare, cu aproape 19% faţă de aceeaşi perioadă din 2017.
Datele Ministerului de Finanţe arată la capitolul venituri că cel mai mult au crescut încasările din contribuţiile de asigurări, cu aproape 37%. Ministerul a mai constatat că în iunie s-a îmbunătăţit colectarea veniturilor din TVA, care au crescut cu peste 15 procente faţă de luna iunie 2017, însă s-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii şi venit, de aproape 22 de procente, pe fondul reducerii cotei de impozitare de la 16% la 10%.
La capitolul cheltuieli cel mai mult au crescut cele de personal, cu peste 24% faţă de primul semestru din 2017, situaţie determinată de majorările salariale acordate personalului bugetar. Au fost mai mari cu peste 10% şi cheltuielile pentru bunuri şi servicii. În plus, s-au înregistrat creşteri semnificative ale cheltuielilor cu asistenţa socială.
Cheltuielile pentru investiţii, care le includ pe cele de capital, precum şi pe cele privind programele de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 9,1 miliarde de lei, de 1,5 ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, avertiza, în urmă cu o lună, că deficitul bugetar este unul foarte mare pentru primele cinci luni ale anului şi este rezultatul în primul rând al creşterii de cheltuieli, iar dacă nu se ia nicio măsură şi bugetul va fi executat în continuare ca în prima parte a anului ar putea ajunge la 3,5 – 3,6% la finalul anului.
Conform previziunilor economice intermediare din vara anului 2018, publicate la jumătatea acestei luni de Comisia Europeană, deficitul bugetar ar urma să ajungă la 3,4% din PIB în 2018, pentru ca în 2019 să se adâncească la 3,8% din PIB. Pe de altă parte, viceprim-ministrul Viorel Ştefan, declara, recent, că deficitul bugetar pentru 2018 se va situa cu siguranţă sub obiectivul de 3% din PIB, în conformitate cu tratatele Uniunii Europene, şi că ajustarea deficitului structural în vederea atingerii obiectivului pe termen mediu este planificată să înceapă din 2019.