O nouă legislaţie privind ajutoarele sociale
În România, persoanele care beneficiază de ajutoare sociale riscă să rămână fără banii de la stat dacă refuză un loc de muncă. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
Mihai Pelin, 23.07.2018, 13:01
Conform unui raport prezentat de Banca Națională, în România, la sfârșitul anului trecut, aproximativ 4 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani nu au, nu caută un loc de muncă şi nici nu desfăşoară o activitate pe cont propriu. Totodată, arată aceleași date, doar 10% din populaţia inactivă ar fi disponibilă să muncească, dar nu caută o slujbă. Mai mult, în ultimii 6 ani, fluxul celor care intră sau reintră în activitate, din rândul populației inactive, este aproape nul. Suma totală plătită în decembrie 2017 de statul roman pentru ajutorul social (venit minim garantat) a depășit 60 de milioane de lei (circa 13 milioane de euro), valoarea medie fiind de aproximativ 276 lei (cca.60 euro) de persoană Lucrurile par să se schimbe însă acum. Persoanele care beneficiază de ajutoare sociale riscă să rămână fără banii de la stat dacă refuză un loc de muncă sau un curs de calificare. Legea care modifică în acest sens reglementările privind venitul minim garantat a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
În parlament, proiectul a fost susţinut de către toate partidele, iar iniţiatorii au subliniat că scopul este acela de a încuraja munca şi de a responsabiliza persoanele asistate social. Ştefan Băişanu, deputat ALDE: „A venit momentul ca în România fiecare cetăţean să primească venituri în funcţie de munca pe care o depune. Această lege nu se referă la cei care sunt într-adevăr persoane cu nevoi speciale, acestea trebuie ajutate, iar ceilalţi trebuie trimişi la muncă. Există şi soluţia muncii sezoniere, atunci când e nevoie de munci în agricultură sau în construcţii.” Potrivit noilor prevederi, pentru sumele acordate ca ajutor social, una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local. Aceasta fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii. În cazul în care, după o verificare, se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse şi acestea nu au fost declarate de titular, se dispune încetarea dreptului la ajutor social.
Sunt stabilite obligaţii şi pentru primar. Aceştia trebuie să întocmească un plan de activităţi sezoniere pe baza cererilor primite de la firmele care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza localităţii respective. Pentru neîndeplinirea acestei sarcini, primarul este sancţionat cu amendă de la 1.000 de lei (217 euro) la 5.000 de lei (1090 euro). Potrivit legii, familiile și persoanele singure, cetățeni români, au dreptul la un venit minim garantat ca forma de asistență socială, acesta fiind o sumă acordată lunar de statul român, pentru supraviețuire, persoanelor care nu au venituri sau celor care au cele mai mici venituri. În decembrie 2017, au beneficiat de acest ajutor social aproape un sfet de million de persoane.