MAE a activat Celula de criză în cazul cetăţeanului român răpit în Libia
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că a fost activată Celula de criză în cazul cetăţeanului român care, potrivit presei internaţionale, a fost răpit în Libia.
Eugen Cojocariu, 14.07.2018, 22:15
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că a fost activată Celula de criză în cazul cetăţeanului român care, potrivit presei internaţionale, a fost răpit în Libia.
Celula de criză „a demarat, în regim de urgenţă, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situaţiei de fapt”. Având în vedere specificul operaţiunilor şi situaţia din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată, precizează Ministerul. Cazul este gestionat prin Ambasada României în Libia, relocată la Tunis.
MAE reiterează că, pentru Libia, a instituit, încă din anul 2015, nivelul maxim de alertă: „Pericol major – Părăsiţi imediat zona sau ţara!”. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca „tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dată fiind situaţia de securitate de pe teritoriul Libiei”.
O grupare înarmată a răpit sâmbătă patru ingineri – trei libieni şi un român – din perimetrul Sharara, care face parte din câmpul petrolifer Murzuk, a relatat agenţia de presă Xinhua, citând o sursă militară. Agenţia Anadolu relatează că nu se cunoaşte unde au fost duse persoanele răpite şi că nicio grupare nu a revendicat deocamdată acţiunea. Anterior, agenţia de presă EFE a relatat că cel puţin două persoane, una dintre ele fiind un inginer român, au fost răpite de o miliţie libiană într-un atac asupra perimetrului Sharara.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat sâmbătă la un post de televiziune: „Prima noastră prioritate este să verificăm dacă într-adevăr cetăţeanul român a fost răpit. A doua prioritate – care dintre grupările destul de numeroase în Libia îl au în garda lor şi, din acest punct de vedere, relaţiile cu partenerii noştri, cu autorităţile de la Tripoli, cu toate autorităţile din ţările vecine, sunt extrem de importante. Deîndată ce vom avea ştiri vă vom informa, vă vom ţine la curent”, a precizat Meleşcanu.
El a subliniat că a efectuat, în urmă cu o lună, o vizită în Libia, unde s-a întâlnit cu ministrul de Externe şi cu principalii responsabili din Tripoli, iar MAE are deschisă „o linie de dialog foarte importantă”.