Incertitudini privind Pilonul II de pensii
În România, soarta pensiilor administrate privat rămâne incertă, iar guvernului de stânga i se reproşează că nu-şi dezvăluie adevăratele intenţii.
Ştefan Stoica, 22.05.2018, 12:29
În urmă cu 11 ani, guvernul liberal de atunci decidea ca angajaţii activi şi relativ tineri să dispună cum vor de o parte a contribuţiilor la sistemul de pensii şi promitea ca procentul respectiv să crească progresiv. Aşa a fost creat pilonul II de pensii. La finele anului 2017, din cele peste 40 de miliarde de lei din conturile participanților la acest pilon, adică 8,6 miliarde de euro, aproximativ 7 miliarde de lei (circa 1,5 miliarde de euro) reprezintă randament investițional. Cifrele arată utilitatea și succesul acestui sistem, notează agenţiile de presă.
De ce ai schimba ceva ce merge foarte bine şi – nota bene- a funcţionat onorabil şi în perioada crizei? Este întrebarea pe care şi-o pun, deopotrivă, finanţişti, oameni de afaceri, investitori străini şi opoziţia de dreapta, pe fondul zvonurilor privind o posibilă renunţare la pilonul II. Cele mai recente şi mai îngrijorătoare dintre aceste zvonuri vorbesc despre o suspendare temporară sau chiar o naţionalizare a pilonului II. Omul forte al coaliţiei de stânga PSD – ALDE, liderul social-democrat Liviu Dragnea, le-a dezminţit.
El a admis, însă, că este posibilă suspendarea temporară a contribuţiilor la acest fond, pentru ca românii să opteze la care pilon să vireze banii: În momentul în care se va face acea analiză şi dacă se va ajunge la această decizie, care este o intenţie pusă în programul de guvernare, şi anume să se creeze o perioadă de opţiune pentru fiecare cetăţean, plata pentru Pilonul II de pensie poate fi sau nu suspendată; asta va fi ca rezultat al analizei şi după o discuţie cu administratorii fondurilor, administratorii privaţi ai banilor publici din fondurile din Pilonul II.”
Şi premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că Pilonul II de pensii nu se va desfiinţa, dar nu a exclus o eventuală modificare a legislaţiei referitoare la acesta.
Tot mai vocal în criticile la adresa cabinetului condus de Viorica Dăncilă, căreia i-a cerut în câteva rânduri demisia, preşedintele Klaus Iohannis a cerut clarificarea intenţiilor guvernului. El spune că există riscul ca oamenii să-şi piardă încrederea în capacitatea statului de a proiecta şi gestiona sistemul de pensii: A apărut aşa, un fel de ping-pong de declaraţii: ba se desfiinţează, ba nu se desfiinţează, ba se naţionalizează, ba nu se naţionalizează, ba se suspendă, ba nu se suspendă. Este foarte, foarte îngrijorător. Această abordare, de fapt, este deja la limita unei guvernări diletante foarte toxice. Şi îi somez pe guvernanţi să-şi revină, să clarifice, odată pentru totdeauna, care este intenţia lor legată de Pilonul II, fiindcă aici nu este vorba de nişte bani care sunt ai statului sau bani publici, sunt bani privaţi, sunt banii oamenilor care contribuie la Pilonul II. Şi nu poţi să te joci cu aşa ceva.”
Pentru opoziţie, lucrurile sunt clare: coaliţia de stânga nu are cum să-şi onoreze promisiunile privind creşterile de pensii. Deficitul fondului de pensii este foarte mare, iar transferul banilor din pilonul II l-ar micşora. Numai că – avertizează analiştii – mişcarea nu ar rezolva problemele cronice ale bugetului de pensii, în schimb, ar afecta climatul investiţional şi bursa.