Oficiali români au vizitat Israelul
Calificată drept un mare succes de premierul Viorica Dăncilă, vizita sa în Israel a provocat iritarea preşedintelui Klaus Iohannis
Bogdan Matei, 27.04.2018, 12:01
Sunt rarisime cazurile în care responsabili politici români de prim rang să se afle, simultan, în acelaşi loc în străinătate, iar agenda vizitei lor să fie atât de densă. Propunerea privind mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, consolidarea cooperării bilaterale în domeniile economic şi militar, precum şi teme strategice au fost discutate, joi, de premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, cu preşedintele israelian, Reuven Rivlin. Atât premierul, cât şi Dragnea, omul forte al coaliţiei guvernamentale PSD-ALDE, s-au întâlnit şi cu premierul Benjamin Netanyahu, care a salutat lansarea de către Executivul român a dezbaterilor interne pe tema mutării ambasadei. La sfârşit, şefa Guvernului i-a spus corespondentului Radio România în Israel că vizita oficială în Israel a avut rezultate foarte bune.
Viorica Dăncilă: „În urma întâlnirii cu primul ministru Netanyahu, am hotărât de comun acord să avem şedinţă de guvern comună, la Bucureşti, unde să discutăm punctual despre proiecte. Am avut o vizită la preşedintele Israelului, o vizită în care am discutat despre situaţia existentă în zonă, situaţia geopolitică, dar şi despre faptul că este necesar un ambasador al României în Israel. Am menţionat că am făcut o nominalizare, aşteptăm ca dl. preşedinte Iohannis să semneze această nominalizare. Nu în ultimul rând, am avut o vizită aş putea spune de suflet la Mormântul Sfânt, ne-am întâlnit înainte cu patriarhul Ierusalimului; pentru mine a reprezentat o mare bucurie faptul că am fost decorată cu Crucea şi Steaua Ierusalimului.”
Din ţară, preşedintele Klaus Iohannis nu împărtăşeşte, însă, entuziasmul premierului şi mărturiseşte că n-a înţeles scopul vizitei acesteia. Klaus Iohannis „Fiţi asiguraţi că o să o întreb pe doamna Dăncilă cu ce ocazie a plecat în Israel în vizită bilaterală fără să sufle o vorbă, fără măcar din politeţe să mă sune sau să treacă pe la mine, fiindcă totuşi, şi dacă PSD-ului nu îi convine, eu sunt preşedintele republicii şi eu răspund de politica externă.” Preşedintele Iohannis a respins, în context, orice acuzaţie de antisemitism şi a salutat faptul că relaţiile dintre România şi Israel sunt excelente. Exprimată încă de luni, înainte de vizita premierului, iritarea sa e provocată mai degrabă de maniera intempestivă în care Guvernul a lansat subiectul relocării ambasadei. O discuţie exploratorie pe această tema nu este greşită – a apreciat şeful statului. El a amintit, însă, că există numeroase rezoluţii ONU, precum şi o recomandare fermă a Uniunii Europene către toţi membri săi: până când israelienii şi palestinienii nu clarifică statutul Ierusalimului, niciun stat n-ar trebui să-şi mute ambasada acolo. Comentatorii de la Bucureşti anticipează că, deja tensionată de poziţiile divergente asupra multor teme interne, coabitarea dintre preşedintele de dreapta şi Guvernul de stânga va fi, de acum, minată şi de un subiect extern.