Frig siberian în România
Gerul, zăpada şi viscolul paralizează România.
Roxana Vasile, 27.02.2018, 12:27
Din Rusia până în Anglia, Europa dârdie. Iar valul de frig care s-a abătut asupra continentului în aceste ultime zile de iarnă calendaristică, supranumit ‘Ursul Siberiei’, nu dă semne că s-ar îmblânzi foarte curând. În Franţa, temperaturi resimţite până la minus 18 grade Celsius nu s-au mai întregistrat din 2005. În Belgia vecină, din cauza riscului vital major, s-a ordonat arestarea administrativă şi plasarea în centre speciale a persoanelor fără adăpost care ar refuza oferta de cazare a autorităţilor, iar în Italia, la Roma, străzile au fost acoperite de un strat subţire de zăpadă pentru prima oară în ultimii şase ani. Porţiuni ale Dunării sunt îngheţate, în Bulgaria a fost decretat inclusiv cod roşu în două regiuni vecine Greciei şi, fapt rar, zăpadă a căzut şi pe coasta Mării Adriatice.
Tot zăpada a afectat estul Angliei sau a perturbat traficul în Suedia, unde maşina în care se afla primul ministru însuşi a fost implicată într-un accident rutier. Numărul deceselor cauzate în Europa de valul de frig siberian a depăşit, deja, 10, România figurând şi ea pe această tristă listă. Toate judeţele din sudul şi estul ţării, precum şi Bucureştiul au fost atenţionate, marţi, pentru a doua zi consecutiv, cu un cod galben sau portocaliu de ninsori abundente şi viscol. Totodată, pentru mare parte din România meteorologii au instituit un cod portocaliu de ger, cu temperaturi maxime diurne de doar minus 8 grade Celsius. Este motivul pentru care şcolile au rămas închise, pentru a doua zi consecutiv, în Bucureşti şi în 10 judeţe.
Din cauza viscolului, două autostrăzi au fost blocate, precum şi zeci de drumuri naţionale şi judeţene, în timp ce zeci de trenuri au fost anulate, iar în Gara de Nord din Bucureşti unele curse au avut întârzieri de până la 120 de minute. Porturile de la Marea Neagră, precum şi cele fluviale au fost închise. Afectate au fost şi punctele de trecere a frontierei cu bacul dintre România şi Bulgaria, care, din cauza vântului puternic, au fost închise. Meteorologii români au anunţat că iau în calcul posibilitatea de a extinde atenţionările de ger pentru toată ţara până pe 2 martie, avându-se în vedere că valul de frig se va menţine, iar temperaturile vor coborî, joi dimineaţă, până la minus 22 de grade Celsius.
De aceea, pentru aceste zile, Ministerul Sănătăţii de la Bucureşti a recomandat populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. De asemenea, unităţilor sanitare li s-a cerut ca, pe perioada atenţionărilor meteo, să fie pregătite să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi.