A fost lansat Anul European al Patrimoniului Cultural
2018 este Anului european al patrimoniului cultural. Obiectivul este de a încuraja cât mai multe persoane să descopere si să aprecieze patrimoniul cultural al Europei si de a consolida sentimentul de apartenenţă la un spaţiu european comun.
Mihai Pelin, 16.02.2018, 11:50
2018 este Anul European al Patrimoniului Cultural, declarat printr-o decizie a Parlamentului European şi a Consiliului European. Lansat oficial și la Bucureşti, el va aduce în faţa românilor mii de evenimente prin care patrimoniul cultural al Europei va putea fi cunoscut mai bine. Cu un buget de 8 milioane de euro, acțiunea contribuie la educarea şi informarea publicului. Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Cristea a declarat: “Organizăm acest an european pentru că noi considerăm că patrimoniul nu este un produs de lux, dacă vreţi, numai în răspunderea autorităţilor publice şi poate se mai duce la un muzeu sau la un concert sau la operă cineva care este interesat sau care are mai mulţi bani. Vrem să ne asigurăm că patrimoniul cultural este la îndemâna oricui. Sunt multe acţiuni gratuite, la care oamenii pot să participe şi, în acelaşi timp, vrem să promovăm o definiţie foarte democratică, foarte largă a patrimoniului European.”
În aprilie 2017, legislativul comunitar aproba un raport pe aceasta temă elaborat de eurodeputatul român Mircea Diaconu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Cultură şi Educaţie din Parlamentul European. El a oferit mai multe amănute despre desfăşurarea Anului European al Patrimoniului Cultural: “Derularea e în cursul anului 2018 ceea ce înseamnă expunere, expoziţie, etalare a ceea ce consideră statul membru respectiv că îl reprezintă, îl identifică pe patrimoniu. Folosind patrimoniul său, cu tenta identităţii naţionale, primordial, în libertate absolută, în acest puzzle european va fi promovat fiecare stat membru, ce face, ce va expune. Acest an este ofertant, mai ales pentru România care are foarte multe lucruri nespuse, neştiute despre sine. Cred că e un moment extrem de important pentru noi. Poate izbutim să facem acest gen de pas, să ne aşezăm faţă în faţă cu celelate state, cu ceva în mâna, cu ceva pe masă care înseamnă patrimoniu, înseamnă istorie, înseamnă cultură, ceva cu care suntem competitivi şi măcar în acest domeniu am putea fi percepuţi ca o mare naţiune, printre cele mai puternice naţiuni cultural, vorbind, din Europa.”
Programul se desfăşoară sub sloganul „Patrimoniul nostru, la confluenţa dintre trecut şi viitor” şi reprezintă o excelentă oportunitate de a cunoaşte şi de a înţelege rolul patrimoniului cultural al Europei în promovarea sentimentului de apartenenţă la un spaţiu comun. Pe tot parcursul anului vor fi organizate evenimente, campanii de informare, educare şi sensibilizare, care să-i determine pe cetăţeni să se implice în acţiuni de protejare a patrimoniului cultural. Obiectivul este de a contribui la declanşarea unei schimbări reale în modul în care este apreciat, protejat şi promovat patrimoniul, astfel încât acest an să aducă beneficii pe termen lung cetăţenilor europeni.