Noi capacităţi pentru industria de apărare
Ministrul Apărării, Mihai Fifor anunţă un an cu multe realizări pentru armata română.
Daniela Budu, 13.02.2018, 12:28
Foarte multe state din regiune sunt interesate să cumpere din România transportoare blindate 8×8, ce urmează să fie produse la Bucureşti, a declarat la Radio România Actualităţi ministrul apărării, Mihai Fifor. El a precizat că autorităţile îşi doresc ca o mare parte din cele două procente din PIB alocate Armatei să fie îndreptate către industria de apărare. Astfel, România ar putea deveni un producător şi un exportator important de armament modern în zonă.
Mihai Fifor: “Este nevoie ca această industrie de apărare să fie repornită şi, într-adevăr, prin investiţii susţinute să putem deveni un hub regional al producţiei de armament. Unul din programele majore de înzestrări ale Armatei Române este cel referitor la transportoarele blindate 8×8, transportoare pe care le vom produce la Uzina Mecanică din Bucureşti. Foarte multe ţări din regiune sunt interesate să devină clienţi ai Uzinei Mecanice din Bucureşti, or, lucrul acesta nu poate decât să ne bucure.”
Ministrul apărării a dat detalii şi despre două programe majore de înzestrare a Armatei. El a apreciat că prima corvetă multirol produsă în ţară ar urma să fie gata în trei ani. Tot pe un şantier din ţară ar putea fi construite şi trei submarine militare: “Programul acesta de luptă submarină, înzestrarea cu trei submarine a Marinei Militare Române înseamnă un pas foarte, foarte mare înainte pentru întărirea capacităţii de luptă a Armatei române. Ambiţia noastră este să producem într-un şantier naval românesc şi aceste capacităţi, aceste submarine, aşa cum vom face şi cu programul major de înzestrare referitor la cele patru corvete multifuncţionale. Joi, în şedinţa de guvern, aprobăm hotărârea de guvern care ne permite să lansăm programul corvetelor multifuncţionale. Prima corvetă va fi operaţională după primii trei ani.”
Aflată în flancul estic al NATO şi membru al organizaţiei din 2004, România a acordat, începând de anul trecut, 2% din PIB înzestrării armatei, lucru care continuă şi anul acesta, pentru asigurarea la cel mai înalt nivel a securităţii acestei zone geostrategice. Mihai Fifor: “Este al doilea an cu procentul de 2% alocat pentru Armata României, 2% din PIB. Dacă 2017 a fost anul în care am experimentat, să zicem, încercând să cheltuim în mod eficient suma de bani alocată, 2018 trebuie să fie anul în care să arătăm maturitate în ceea ce ne-am propus să facem.”
Potrivit oficialului de la Bucureşti, anul 2018 este un an foarte important pentru că în luna iulie va avea loc summitul NATO unde România va aduce în discuţie situaţia de securitate de la Marea Neagră.