Finalul anchetei parlamentare privind Prezidenţialele din 2009
Legislativul de la București aprobă raportul comisiei care a anchetat aspecte legate de alegerile prezidenţiale din 2009. Potrivit documentului, ar fi existat o serie de fapte care pot alimenta suspiciuni de fraudă electorală.
Mihai Pelin, 13.02.2018, 11:50
Plenul reunit al Parlamentului de la București a aprobat raportul comisiei care a anchetat aspecte legate de alegerile prezidenţiale din 2009. Documentul a fost susţinut de putere şi respins de opoziţie. Zeci de audieri, desfăşurare timp de opt luni, mii de pagini de documente şi numeroase controverse stau la baza raportului Comisiei – spunea preşedintele acesteia, deputatul social-democrat Oana Florea. În opinia sa, ancheta a scos la iveală o serie de fapte care pot alimenta suspiciunile de fraudă a scrutinului prezidenţial de acum nouă ani, câştigate de fostul şef al statului, Traian Băsescu, în dauna social-democratului Mircea Geoană.
Oana Florea: “Comisia a constatat acţiuni concrete ale instituţiei prezidenţiale, reprezentate de Traian Băsescu, şi ale Guvernului, condus de Emil Boc, pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu. Aceste acţiuni ale celor două instituţii au fost perfect sincronizate, dovedind, astfel, că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct, acţiunile fiind premeditate. În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidenţiale, reprezentanţii celor două instituţii au acţionat în forţă, cu rea credinţă, în total dispreţ faţă de lege.”
Din opoziţie, PNL şi USR au criticat documentul, deputatul PNL Cezar Preda declarând că Parlamentul nu se poate substitui autorităţilor statului cu atribuţii în domeniu: “Avem un raport. Ce avem, de fapt? Nişte concluzii luate eminamente politic. Cui îi folosesc? Parchetului General? Nu. Acest dosar a fost închis de Parchetul General. Şi noi, da, am cerut ca activitatea acestei comisii să se încheie, dincolo de inoportunitatea înfiinţării acesteia.”
Vizat direct de acest raport, fostul preşedinte Traian Băsescu, senator PMP, declara că rezultatul scrutinului din 2009 a reflectat opţiunile electoratului: “A pierdut Geoană cu 70 mii de voturi mai puţin sau am câştigat eu cu 70 mii de voturi mai mult? Vă spun eu: l-am bătut pe Geoană de l-am rupt, pe bune. Astfel de rapoarte nu fac bine nici democraţiei, nici Parlamentului, pentru că îl decredibilizează prin falsurile pe care le vrea să le introducă în opinia publică.”
Documentul arată că scrutinul ar fi fost fraudat în favoarea lui Traian Băsescu, care, astfel, a caștigat al doilea mandat prezidențial, după o victorie la limită în fața social-democratului Mircea Geoană.
Conform dezvăluirilor unui controversat jurnalist, procesul electoral din 2009 ar fi fost influenţat de înalţi funcţionari ai statului, inclusiv de şefi ai unor instituţii de forţă. Dosarul privind alegerile a ajuns și la Parchetul General, care însă l-a clasat, procurorii ajungând la concluzia că nu există probe privind fraudarea acestora. Raportul aprobat de Parlament a fost transmis către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Administraţia Prezidenţială, Guvern şi CSM – insituţii care pot să acţioneze potrivit competenţelor legale.