Noi proteste masive în România
Zeci de mii de români au contestat, iarăşi, vehement, în stradă, politicile majorităţii parlamentare PSD-ALDE.
Bogdan Matei, 22.01.2018, 12:29
Sub lapoviţă şi ninsoare, în frig, umezeală şi întuneric, zeci de mii de oameni au coborât, sâmbătă seară, din nou, în stradă, la Bucureşti, în alte oraşe mari din ţară, precum şi în diaspora, ca să protesteze faţă de corupţia clasei politice, de modificarea legilor justiţiei şi de măsurile fiscale adoptate de echipele executive PSD-ALDE. La manifestaţia de la Bucureşti au participat, în premieră, şi grupuri masive de protestatari veniţi, cu maşinile, cu trenul sau chiar pe jos, din provincie, de la sute de kilometri distanţă. Fapt mai degrabă neobişnuit pentru manifestaţiile civice de până acum, tradiţional paşnice, între o parte dintre protestatari şi forţele de ordine s-au produs incidente violente, ceea ce, potrivit unor analişti, reflectă frustrarea şi exasperarea participanţilor.
Ei le-au spus reporterilor Radio România – Voce 1 -: Gaşca asta de mafioţi din PSD vrea să acapareze justiţia şi am ieşit pentru a apăra justiţia şi democraţia. Credem că mafioţii ăştia nu reprezintă interesele României. Voce 2 -: Ei sunt pătaţi. Tot Guvernul este pătat şi pentru asta trebuie să plece. Să vină oameni curaţi, oameni care ţin cu adevărat cu democraţia europeană. Voce 3 -: Nu ţin cont de atâta lume? Nu suntem manipulaţi. Pur şi simplu avem civism şi ieşim din proprie iniţiativă.
Exprimată vehement şi la protestele care au jalonat tot anul trecut, principala temere a manifestanţilor e că majoritatea guvernamentală, asistată de UDMR, încearcă să-şi subordoneze magistraţii şi să pună capăt luptei anticorupţie. Suspiciunile au fost alimentate de modificările pe care, în decembrie, Puterea le-a adus la legile Justiţiei, cu o rapiditate neobişnuită într-un Parlament care, altminteri, legiferează mai degrabă lent. Acestea au fost criticate şi de opoziţia de dreapta, de preşedintele Klaus Iohannis, de presă şi de unii parteneri occidentali ai României.
În replică, în Parlament, în Guvern, în mass-media, vocile Puterii repetă că legile trebuiau revizuite pentru a fi puse în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale a României şi cu sentinţe ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, unde Bucureştiul a pierdut numeroase procese din cauza anomaliilor din instanţe sau din penitenciare.
Protestele de la Bucureşti au fost, din nou, oglindite şi de presa internaţionala. Canalul de televiziune Euronews a transmis în direct apogeul manifestaţiei din faţa clădirii Parlamentului. Cotidianul american New York Times scrie că, în pofida ninsorii şi a temperaturilor apropiate de îngheţ” protestatarii s-au adunat din nou în centrul Capitalei şi aminteşte că „anul trecut, în România au avut loc cele mai ample proteste din ultimele decenii, după ce guvernul a luat măsuri de dezincriminare a unor infracţiuni de corupţie”. Iar de la Varşovia Gazeta Wyborcza se întreabă dacă nu cumva „România o ia pe urmele Poloniei şi Ungariei”, prin adoptarea unor prevederi legislative care „slăbesc anchetele de corupţie” şi diminuează independenţa justiţiei