Anul European al Patrimoniului Cultural
2018 este Anului european al patrimoniului cultural. Obiectivul este de a încuraja cât mai multe persoane să descopere si să aprecieze patrimoniul cultural al Europei si de a consolida sentimentul de apartenentă la un spaţiu european comun.
România Internațional, 08.01.2018, 12:42
2018 este Anul European al Patrimoniului Cultural, declarat printr-o decizie a Parlamentului European şi a Consiliului European. In aprilie 2017, legislativul comunitar a aprobat un raport pe aceasta temă elaborat de eurodeputatul român Mircea Diaconu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Cultură şi Educaţie din PE. Intr-un interviu pentru Radio România Internaţional, Mircea Diaconu a dat detalii despre desfăşurarea acestul an:
“Derularea e în cursul anului 2018 ceea ce înseamnă un fel de expunere, expoziţie, etalare a ceea ce consideră statul membru respectiv că îl reprezintă, îl identifică, pe patrimoniu şi folosind patrimoniul său, cu tenta identităţii naţionale, primordial, în libertate absolută, şi în acest puzzle euroepan va fi promovat, fiecare stat membru ce face, ce va expune. Acest an este ofertant, mai ales pentru România care are foarte multe lucruri nespuse, neştiute despre sine. Cred că e un moment extrem de important pentru noi. Poate izbutim să facem acest gen de pas, să ne aşezăm faţă în faţă cu celelate state, cu ceva în mâna, cu ceva pe masă care înseamnă patrimoniu, înseamnă istorie, înseamnă cultură, ceva cu care suntem competitivi şi măcar în acest domeniu am putea fi percepuţi ca o mare naţiune, printre cele mai puternice naţiuni cultural, vorbind, din Europa”.
Programul se desfăşoară sub sloganul „Patrimoniul nostru, la confluenţa dintre trecut şi viitor” şi reprezintă o excelentă oportunitate de a cunoaşte şi de a înţelege rolul patrimoniului cultural al Europei în promovarea sentimentului de apartenenţă la un spaţiu comun. Pe parcursul acestui an vor fi organizate evenimente, campanii de informare, educare şi sensibilizare, care să-i determine pe cetăţeni să se implice în acţiuni de protejare a patrimoniului cultural. CE, în colaborare cu Consiliul Europei, UNESCO şi alţi parteneri, va derula 10 proiecte cu impact pe termen lung.
Se vor desfăşura activităţi în şcoli, de căutare a unor soluţii inovatoare pentru reutilizarea clădirilor de patrimoniu sau de combatere a traficului de bunuri culturale. Obiectivul este de a contribui la declanşarea unei schimbări reale în modul în care ne apreciem, ne protejăm şi ne promovăm patrimoniul, astfel încât acesta an să aducă beneficii pe termen lung cetăţenilor. Anul European al Patrimoniului Cultural are un buget alocat de 8 milioane euro.
Patrimoniul cultural include monumente, situri, tradiţii, cunoştinţe şi forme de expresie ale creativităţii umane transmise de la o generaţie la alta, precum şi colecţii păstrate şi gestionate în muzee, biblioteci şi arhive. Cu 453 de situri înscrise, Europa reuneşte aproximativ jumătate din monumentele înscrise pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.