In memoriam, Regele Mihai
Viaţa Regelui Mihai al României se identifică înălţător cu datoria faţă de ţara sa.
Marius Tiţa, 05.12.2017, 18:14
Viaţa Regelui Mihai al României se identifică înălţător cu datoria faţă de ţara sa. A urcat pe tron când era doar un copil, a plecat în exil când era un tânăr hotărât să-şi slujească ţara până la capăt, în vremurile complicate care aveau să se abată asupra Europei şi a lumii. După prăbuşirea comunismului în România, după un exil dureros, dar demn, Regelui Mihai i s-a permis cu greu să se întoarcă acasă.
În tot acest timp, decenii grele şi sumbre, Regele Mihai a luptat pentru România, pentru locul ei într-o Europă unită, într-un concert internaţional al păcii şi democraţiei:
Locul României este, cum a fost întotdeauna în Europa, fiindcă România este o ţară europeană”, spune regele Mihai al României în această declaraţie, cu ani în urmă, când România făcea eforturi să revină în Europa, să adere la NATO şi la Uniunea Europeană.
Chiar dacă acum lucrurile sunt mai complicate, din cauza celor întâmplate în al doilea război mondial şi după acest război, trebuie ca Vestul Europei să înţeleagă că România este o ţară europeană. România trebuie să îşi reia locul pe care l-a avut întotdeauna. Am declarat de mai multe ori că intrarea României în NATO este extrem de importantă. Este extrem de important pentru noi să facem parte din NATO. Ţin foarte mult ca România să fie în NATO”, mai spunea Regele Mihai al României.
La 25 octombrie 2011, când împlinea 90 de ani, în ultimul său discurs în Parlamentul ţării sale, Mihai al României spunea, în încheierea acestui testament al vieţii sale de rege uns al României: Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”