Moneda românească, la un minim istoric
Moneda romaneasca - leul a atins un nou record negativ în raport cu moneda unică europeană. Cursul anunţat de Banca Naţională arata că un euro valorează ma mult de de 4 lei şi 60 de bani, cel mai slab din ultimii 5 ani şi 3 luni.
Leyla Cheamil, 14.11.2017, 12:26
În pofida faptului că economia înregistrează o creştere semnificativă, moneda românească – leul – devine tot mai slabă în raport cu cea europeană – euro. De săptămâna trecută, leul înregistrează un minim istoric în fiecare zi. Banca Naţională a României a anunţat un curs de referinţă ce a depăşit 4 lei şi 60 de bani, atingând cel mai scăzut nivel al ultimilor cinci ani şi trei luni. Pe data de 3 august 2012, BNR anunţase un curs de schimb de 4,6481 de lei pentru un euro. De ce are loc acest proces al deprecierii al leului în comparaţie cu moneda europeană – este întrebarea care se află pe buzele tuturor.
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, explică: Trebuie să vă spunem că leul, şi probabil toată lumea ştie asta, reflectă până la urmă fundamentele unei economii, elementele pe care se bazează economia şi s-a creat acea masă critică, să spun aşa, care a dus la o schimbare uşoară de percepţie în privinţa economiei şi implicit a leului. Una din cifrele care confirmă acest lucru este cea care exprimă deficitul comercial, deficitul de cont curent, adică mai simplu spus diferenţa între importuri şi exporturi.
Consultantul de strategie la Banca Naţională, Adrian Vasilescu, explica, zilele trecute, ce anume influenteaza piaţa valutară. “Importurile cresc mai repede decât exporturile, s-a adunat o creştere de vreo opt miliarde de euro la importuri, faţă de exporturi şi tendinţa este de a se duce până la sfârşitul anului această creştere, la 12 miliarde”, preciza Adrian Vasilescu. “Cine acoperă această diferenţă? Nu cumva trebuie să o acopere cursul? Este presiunea despre care Banca Naţională a vorbit, care se produce pe piaţa valutară şi această presiune o face tocmai această diferenţă”, a punctat consultantul de strategie la Banca Naţională.
Este posibil sau nu ca procesul deprecierii constante a leului sa continue? Din nou, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu: “Asta nu ştim. Ştim însă că, privind în urmă, avem un proces de depreciere care a început mai demult faţă de celelalte monede din regiune cu care ne comparăm şi e bine să ţinem cont de această comparaţie când apar tendinţe regionale şi leul este într-o tendinţă regională. Deci, se devalorizează de ceva mai multă vreme, dar nu ştim dacă această devalorizare va continua. E drept, cu toţii am constatat: suntem într-un proces de reaşezare a leului în raport cu euro pe un nou palier. Ne-am obişnuit multă vreme cu 4,4 cu 4,5. In aceste zile, ceea ce putem spune cu siguranţă e ca suntem într-un proces de căutare a acestui nou palier: unde se va situa el undeva în jur de 4,6 sau altă cifră rămâne de văzut.
Depreceierea leului în faţa euro se reflectă şi în creşterea dobânzilor şi a unor preţuri. Banca Naţională prevede că, la sfârşitul anului, inflaţia va fi mai mare decât se estima la început şi va ajunge la 2,7%.