Noul Cod Fiscal şi legile justiţiei contestate în stradă
După legile justiţiei, şi politicile fiscale ale Guvernului PSD-ALDE de la Bucureşti sunt vehement contestate în stradă. O notă de Bogdan Matei.
Bogdan Matei, 13.11.2017, 12:21
Devenite, de acum, cutumiare, protestele antiguvernamentale de duminică seara au mobilizat mai puţină lume ca acum o săptămână, dar au fost mai tensionate. La Bucureşti, doar circa 1.500 de oameni s-au adunat în faţa clădirii Executivului, de unde au pornit în marş către sediul PSD, vioara întâi a coaliţiei guvernamentale. Protestatarii au aruncat cu role de hârtie igienică în curtea partidului. Unul dintre ei a fost amendat, iar alţi doi au fost conduşi de jandarmi la secţia de poliţie, după ce au refuzat să se legitimeze. Manifestaţii de protest s-au organizat şi în numeroase oraşe din provincie.
La temerea, repetat şi vehement exprimată, pe sute de mii de voci, încă de la începutul anului, că, prin schimbarea legislaţiei în domeniu, Puterea vrea să-şi subordoneze Justiţia şi să stopeze lupta anticorupţie, s-a adăugat acum şi aceea că noul cod fiscal, adoptat de Guvern, va provoca reduceri de venituri şi restrângeri de personal: – Voce 1 Protestez pentru că oamenii din România le-au acordat încredere pentru a guverna şi ei nu îşi respectă nici măcar ceea ce au spus că vor face în trei ani de guvernare. Nu mai vorbim despre ce se întâmplă zilnic, ce legi şi propuneri de legi sunt înaintate, care sunt împotriva poporului român. Tot ce se face este să aducă beneficii tot lor, parlamentarilor, guvernanţilor şi celor care sunt apropiaţi lor. – Voce 2: Respingerea legilor justiţiei şi aprobarea codului fiscal. – Voce 3: De când a venit PSD la guvernare, lucrurile stau din ce în ce mai prost şi lumea este din ce în ce mai nemulţumită. Am dori să schimbăm acest lucru.”
Ordonanţa de urgenţă prin care Executivul a decis, între altele, trecerea tuturor contribuţiilor sociale de la angajatori la angajaţi şi reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, de la 1 ianuarie, a fost calificată de preşedintele Klaus Iohannis şi de marile centrale sindicale drept o bulversare fiscală”, cu efecte imprevizibile. Atât liderul PSD, Liviu Dragnea, cât şi premierul Mihai Tudose au apărat, însă, din nou, modificările Codului Fiscal. Acestea, spun ei, sunt benefice pentru mediul de afaceri, simplifică procedurile pentru firme şi conduc la creşterea veniturilor la bugetul de stat şi la fondul de pensii. Liviu Dragnea: Avem o singură problemă, care va fi rezolvată de către Guvern: cei care lucrează în IT, care aveau deja impozitul pe venit zero. Dar sunt mai multe variante pe care colegii din Guvern o să le propună, în aşa fel încât firmele din IT să aibă avantaje în continuare.”
Din opoziţie, PNL a anunţat că va sesiza Avocatul Poporului, pentru ca acesta să atace ordonanţa la Curtea Constituţională. Anterior, liberalii îşi exprimaseră intenţia de a introduce şi o moţiune de cenzură la adresa Guvernului.